Bölgedeki siyasi ve ekonomik gerilimler neticesinde kıyı ötesinde (offshore) en çok şahsi serveti Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin tuttuğu bildirildi.

Boston Danışmanlık Grubu tarafından yayınlanan '2015 Küresel Servet Raporu'na göre kıyı ötesi servetin yüzde 31’i Ortadoğu ve Afrika’dan, yüzde 28’i Latin Amerika’dan ve yüzde 19’u Doğu Avrupa’dan geldi.
Rapora göre tüm dünyada kıyı ötesi merkezlerde tutulan şahsi servet geçen yıl yüzde 7 arttı. Kıyıötesi servetin 2019’a kadar yüzde 5 artış göstererek yaklaşık 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Servetin kıyı ötesine gitmesindeki en önemli unsurların ekonomik ve siyasi istikrarsızlık olduğu belirtilen raporda, bu merkezlere olan yakınlığın da servet sahipleri tarafından göz önünde bulundurulduğu kaydedildi.

Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki zenginlerin tercihleri İsviçre (yüzde 37), Birleşik Krallık (yüzde 22) ve Dubai (yüzde 12) oldu. Geçen yıl bölgedeki şahsi servet, yüzde 9 artarak 6 trilyon dolara ulaştı. Bu rakamın 2019’da 9 trilyon dolara çıkması bekleniyor.

Kuzey Amerika’daki zenginlerin kıyı ötesi merkezler arasında tercihleri ise Karayipler ve Panama olurken Batı ve Doğu Avrupa’daki zenginler İsviçre, Manş Adaları, Birleşik Krallık, Dublin (İrlanda) ve Lüksemburg’u tercih etti. Asya Pasifik’te Japonya haricindeki ülkelerin tercihi ise Singapur ve Hong Kong oldu.