AK Parti hükümeti tarafından yapımına ÇED raporu alınmadan başlanan ve tarihî Damlacık mahallesini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getiren İzmir'deki Konak Tüneli’yle ilgili olarak yargıdan bir karar daha çıktı. Şehir Plancılar Odası’nın itirazından sonra Konak Belediyesi’nin ÇED muafiyetinin iptali talebi reddedildi.

Konak Tüneli’nin inşaatına jeolojik etütler yapılmadan ve ÇED raporu alınmadan başlanmıştı. Şehir Plancıları Odası’nın itirazına ret cevabı veren yargı, Konak Belediyesi’nin, "ÇED gerekli değildir" kararına karşı açtığı davayı da reddetti. Belediyenin iptal başvurusuna oybirliğiyle ret çıkarken Danıştay’a temyiz yolunu açık bırakan kararla tünelin önündeki engeller kalkmış oldu. Tünelin yapımı devam edecek ve yeni bir ÇED süreci başlamayacak.

'TRAFİĞE KAOSTAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMEZ'

Karara tepki gösteren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tünelin şehiriçi trafiğine kaostan başka bir şey getirmeyeceğini iddia etti. Pekdaş, “ÇED raporu bile alınmadan, ‘biz yaparız’ dediler ve yaptılar. İhale edilmeden, kaç paraya yapıldığı belli olmadan, hukuk tanımadan inşaata başladılar. Bu kadar antidemokratik bir uygulama olamaz. Bu tünel, İzmir’in kara lekesidir.” dedi.

TEMELİ 2011’DE ATILDI

Hükümet tarafından 2011 yılında temeli atılan Konak Tüneli aleyhinde, ÇED raporu alınmadığı ve altından geçtiği tarihî Damlacık Mahallesi’ni yok edeceği gerekçesiyle başta Konak Belediyesi olmak üzere birçok kurum dava açmıştı. Damlacık Mahallesi sakinleriyle birlikte verdiği mücadeleyle adından söz ettiren Başkan Pekdaş, ‘korsan tünel’ olarak değerlendirdi. Pekdaş, yapımına başlanmasında ve yapım aşamasında birçok hukuksuzluk yapıldığını savundu.

'TÜNELLERLE İLGİLİ BİRÇOK SORU İŞARETİ VAR'

Konak Tüneli’nde birçok soru işareti olduğunu söyleyen Pekdaş, "Bu tüneller nereden geçiyor, nasıl geçiyor, planlara işlediniz mi, ÇED raporu aldınız mı, kime ihale ediyorsunuz gibi birçok sorumuzu cevaplamamışlardı. Devlet sırrı muamelesi yaptılar, halen de öyle yapıyorlar.” dedi. Konak Tüneli’nin kaç liraya yapıldığını kimsenin bilmediğini iddia eden Sema Pekdaş, “O tünellerin kaç liraya yapıldığını kim biliyor? Yüklenici firmanın adını kim biliyor? İhalesi yapılmadı. Nasıl yapıldığını da bilmiyoruz. Mimarı kim, sorumlusu kim, onu da bilmiyoruz. Tünelin iki başına da gittim kontrol ettim, acaba bir yerde bu sorulara cevap veren bir tabela var mı diye. Gittim kontrol ettim, çevresini dolaştım, iki başına da gittim ama tabela yok. İşin sahibi kim? Yüklenicisi kim? Kaç paraya ihale edilmiş? Sorumlusu kim? En basit inşaatta bile vatandaş iki katlı bir bina yapıyor, biz o tabelaları istiyoruz, koydurtuyoruz. Kimin bu? Devletin işi. Hepimizin parasıyla yapılan iş o. Kime verdiklerini bilmek zorundayız. Sonra bunların hepsini kamuoyunun bilmesi lazım.” diye konuştu.