Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yapmış olduğu 2015 Haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Sadaka zammına mahkum edilenler, bu maaşlarla nasıl bayram hazırlığı yapabileceklerdir? Yetkililerin bu mübarek günlerin arifesinde çalışanlarına bayram sevincini çok görmemelerini arzu ediyoruz." dedi.

Araştırmada; çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı yüzde 0.45 artarak 2 bin 109 lira 21 kuruş olarak hesaplandı, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 291 lira 2 kuruş olarak belirlendi. Dört kişilik ailenin asgari geçim haddi Haziran ayında yüzde 0,48 artış gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,48 oranında yükseldi ve bin 626 lira 9 kuruş oldu.

Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı, Haziran ayında bin 674 lira 1 kuruş olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Haziran 2015 verilerine göre günlük 34,4 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 32 lira 6 kuruş olarak hesaplandı. Haziran 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 297 lira 84 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 44,91'ini oluşturdu.

MAAŞIN YÜZDE 72,85'İ KİRA VE GIDAYA

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Haziran 2015 ortalama maaşının yüzde 27,94'üne denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 72,85'ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 27,15'i kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2015 maaşından geriye yalnızca 623 lira 86 kuruş kaldı.

KONCUK: ENFLASYON HAZİRAN AYINDA DÜŞMEDİ, ARTTI

Haziran ayı asgari geçim endeksi verilerine ilişkin yazılı değerlendirme yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Haziran ayında tam da memurlara ve emeklilere enflasyon farkı verileceği dönemde, enflasyonun yüzde 0,51 düştüğü açıklanmıştı. Konfederasyonumuzun yaptığı çalışmada vatandaşlarımızın cebine yansıyan enflasyonun düşmediği aksine, yüzde 0,48 oranında arttığı görülmüştür. Yetkililer vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyon rakamlarıyla hesaplama yapsalardı, bugün memur ve emeklilerimiz çok daha yüksek oranlarda enflasyon farkı almış olacaklardı." dedi.

Ne olursa olsun, bayram öncesinde dar ve sabit gelirlilerin alım gücünün azaldığının, geçim sıkıntısının artarak devam ettiğinin açık olduğunu ifade eden Koncuk, şunları kaydetti:

"Yaptığımız araştırma bu gerçeği ortaya çıkarmıştır. Üstelik bayram harcamaları da bu ay aile bütçesine bir kat daha yük getirmektedir. Yetkilerin bayram öncesinde çalışanlarını ve emeklileri sevindirecek bir karara imza atmaları imkansız değildir. Çocuklarına bayram harçlığı veremeyen, torunlarına bayramlıklar alamayan vatandaşlarımız bu bayrama da boynu bükük girmeye hazırlanıyor. Oysa TBMM'de alınacak bir kararla çalışanlar ve emekliler çifte bayram yaşayabilir. Zaten kıt kanaat geçinen çalışanlarımız ve emeklilerimiz bu sevinci fazlasıyla hak etmektedir. Aksi takdirde, sadaka zammına mahkum edilenler, bu maaşlarla nasıl bayram hazırlığı yapabileceklerdir? Yetkililerin bu mübarek günlerin arifesinde çalışanlarına bayram sevincini çok görmemelerini arzu ediyoruz."