Kredilerin geri ödemeleri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Bu anlamda önlemler alındığını vurgulayan Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “Geri ödemelerde şu ana dek büyük bir sorun yok. Çünkü daha evvel kredi kartlarında alınan tedbirler vardı. Bu tedbirlerin ardından kredi kartı tarafında krediler daha ufak büyüdü, hatta senenin ilk 3 ayında küçüldü. Burada büyümeme ihtiyaç kredisine yaradı. Şu an ihtiyaç kredisi tarafında büyüme var.” ifadelerini kullandı.

Ertürk, ilave olarak “Hani geri dönüşlerde hemen hemen aynı sorunlar devam ediyor. Çok büyük bir oynama olmadı, ama kredi kartı ile ilgili tedbirler o anlamda bir şeye yaradı.” dedi.

Gökhan Ertürk, Şekerbank ve Filli Boya’nın ısı yalıtımı ile ilgili kampanyasının tanıtım toplantısında gazetecilerin kredi büyüme oranlarına dair sorularını da cevapladı.

Ertürk, şunları kaydetti:

“Geçen sene kurdan ari olarak yüzde 15-16 büyüme vardı. Bu senenin ilk 3 ayında kurdan ari olarak yüzde 3 büyüme var. Böyle devam edersek yüzde 16 büyümeye geleceğiz gibi görünüyor. Geçen senenin ve bu senenin kredi büyümesi hemen hemen aynı. Bireysel kredi de büyüme devam ediyor. İlk 3 ayda konut kredileri yüzde 4,5, ihtiyaç kredileri yüzde 3 büyüdü. Burada paralellik var.

Ha bizim kredide, Eko Kredi’de büyümemiz geçen sene ile paralel gidiyor. O anlamda bir sorun görmüyoruz. Büyüme tarafında da Türkiye, geçen sene yüzde 2,9 büyüdü. Bu sene Orta Vadeli Plan’da yüzde 4 büyüme öngörülüyor. Ama tüm araştırmalar yüzde 3-3,5 büyümeye işaret ediyor. Bu durum diğer ülkelerle Türkiye’yi ayrıştırıyor. En iyi senaryo Avrupa’da yüzde 1,5, ABD’ de yüzde 2,5, benzer ülkeler ile Türkiye arasında makas olacak. Türkiye kendini ayrıştıracak. Bu da önemli bir artı.”

YALITIM İÇİN HER SENE 60 BİN KONUTA 300 MİLYON LİRA KREDİ

Şekerbank’ın Filli Boya ile başlattığı kampanya ile de her sene 60 bin konuta 300 milyon lira kredi sunulması planlanıyor. Ayrıca 6 ilde bin 500 bina yöneticisi ile bir araya gelinerek, yatılım ile ilgili toplantılar tertip edilmesi hedefleniyor.

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, 2020’ye dek enerji tüketiminin 2 kat artacağını; böyle bir ortamda tasarrufun önemli olacağını dile getirdi.

Ertürk, sonrasında Eko Kredi ile enerjiye önemli katkı sunduklarını anlattı ve “Buna bağlı olarak 61 bini aşkın bireye 566 milyon lira kredi verildi. 150 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu, 17,2 milyar kilowatt/saat enerji tasarrufu elde edildi. Yine 3,8 milyon ton karbon salımı önlendi.” açıklamalarında bulundu.

Şekerbank ve Filli Boya’nın kampanyasına değinen Ertürk, şöyle devam etti:

“Haneleri faturalardan ödenen tutardan yüzde 50 tasarruf ettirmek hedefimiz. Bunun için 60 aya varan vade ile kredi verebiliyoruz. Uygun faiz oranlarımız var. 60 aya dek aylık yüzde 1’in altında faizlerle kredi kullanacak tüketiciler. Vade indikçe yüzde 0,72 ye geriliyor. 60 aya geldiğinde yüzde 0,97 oluyor. Bu da en uygun faiz oranlarından. Kredimiz masrafsız. Binde 5 dosya masrafımız var, ondan fedakârlık yapıyoruz. “

Filli Boya Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk ise 2023’e dek 3 milyon konutu yalıtmayı hedeflediklerini bildirdi. Yalıtım hizmetini her kesimin alması adına kredinin öneme işaret eden Dindoruk, “Bunun için Şekerbank ile el ele veriyoruz. Eko Kredi’den yararlanacağız. 2023’e dek 600 bin konuta bu kredi ile erişmeyi planlıyoruz. Konunun en kritik noktası kendini ödeyen kredilendirme sistemi sunmak. Her gelir seviyesinden bina malikleri yalıtım yapsınlar temennimiz.” dedi.




Şekerbank’ın 2014 rakamları şöyle:

Aktif: 22,3 milyar lira
Kredi: 15,1 milyar lira
Mevduat: 13,6 milyar lira
Şube: 312
ATM: 565
İstihdam: 4 bin 460