ABD'nin Los Angeles Şehir Meclisi, saat ücretini beş yıl içinde aşamalı olarak 15 dolara yükselten tasarıyı kabul etti.

Şehir Meclisi, yaptığı oylama sonunda, 2020 yılı Haziran ayına kadar saat ücretinin 9 dolardan aşamalı olarak 15 dolara yükseltilmesine karar verdi. Karar, 1'e karşılık 14 oy ile kabul edildi. Ancak kararın kanunlaşabilmesi için son bir oylama daha yapılması gerekiyor. Şayet bu oylamada da Meclis azalarının çoğu saat ücretinin arttırılması yolunda oy kullanırsa Los Angeles, yoksulluğun önüne geçilmesi yolunda Seattle, San Francisco ile diğer Batı yakası şehirlerini takip etmiş olacak.

Ülke genelinde federal saat ücreti son beş yıldır 7 dolar 25 cent. ABD Başkanı Barack Obama, ülke genelinde en az saat ücretinin 12 dolar olması için bastırıyor. 29 eyalette ulusal ortalamanın üzerinde saat ücreti veriliyor. Geriye kalan 21 eyalette ise bazıları ortalama rakamı bazıları ise daha düşük ücret ödüyor. Obama, saat ücretlerinin artırılması için elinden gelen bütün çabayı sarf edeceğini ifade etmişti.

Los Angeles Şehir Meclisi'nin kararı işçileri memnun ederken küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin tepkisine yol açtı. Uzun süredir saat ücretinin arttırılmaması yolunda kulis yapan iş yeri sahipleri, yasanın uygulamaya geçilmesi ile üç ihtimalin kendilerini beklediğini savunuyor. İş veren, saat ücretlerin artılmasından sonra kaçak işçi çalıştırma, çalışma saatlerini düşürme veya iş yerlerini kapayarak başka bir şehre taşınma olumsuzlukları olabileceğini dile getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde New York, Washington başta olmak üzere birçok şehirde saatlik ücretlerin 15 dolar olması için eylemler düzenlenmişti. Wall Mart, Target, T.J. Maxx, Marshalls ve HomeGoods gibi şirketler, saatlik ücretlerini kademeli olarak yükselteceklerini duyurmuşlardı.

Şehir Meclisi'nde kabul edilen tasarı hayata geçerse, Los Angeles'da saat ücreti Temmuz ayından itibaren 9 dolardan 10 dolar 50 cente yükselecek. Şehirde saat ücreti 2017 yılının Temmuz ayında 12 dolar, 2018 de 13 dolar 25 cent, 2019'da 14 dolar 25 cent ve 2020'de 15 dolar olacak.