Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya’da 2015 yılının ilk 9 ayında 227 milyon 981 bin dolarlık ihracat yapıldığını, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 23,90 oranında düştüğünü belirtti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ekim ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza, oturumu açmadan önce yerini Malatya TSO Meclis Başkan vekili Ömer Dinç’e bıraktı. Daha sonra MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, meclis üyelerine çalışmalar hakkında bilgi verdi. Muharrem ayı ile Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Başkan Erkoç, Ankara’daki saldırıyı da lanetle kınadıklarını ifade etti.

Geçen hafta Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın Malatya’ya geldiğini hatırlatan Erkoç, "Sayın Bakanımız 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulundu. Buradaki sıkıntılarımızı dile getirdik. Alan içerisinde serpilmiş yaklaşık 102 tane şahıs mülkiyeti var. Buranın kamulaştırılması gerekiyor. Kamulaştırma yetkisi daha önce Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis heyetindeydi. 2013 yılında çıkan bir yasa ile Anayasa Mahkemesi bu yetkiyi büyükşehirlere verdi. Büyükşehir, müteşebbis heyet adına kamulaştırma işlemine başladı. Karşımıza 60 milyonluk çok ciddi rakamlar çıktı. Organize Müdürlüğü olarak bunu bizim şu anki imkânlarla karşılamamız mümkün değil. Sayın Bakanımızdan kredi talebinde bulunduk. Bu konuda sıkıntıları ortada kaldırmamız lazım. Parsel üretmemiz lazım. Şu an ciddi arsa talebi olan firmalarımız var. Bu yatırımcılarımıza arsa tahsisi yapmamız gerektiğini ifade ettik. Sayın Bakanımız bu konuyu değerlendireceklerini ifade etti. Akabinde Başbakan Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz Malatya’ya geldi aynı sıkıntıları anlattım.” dedi.

İhracat rakamları hakkında bilgi veren Başkan Erkoç, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Malatya’da Eylül 2015 dönemi ihracat rakamı yaklaşık 35 milyon dolar olurken, Eylül 2014 dönemindeki ihracat rakamı ise 34 milyon 750 bin dolar olarak gerçekleştirildi. Eylül 2015 dönemindeki ihracat, Eylül 2014 dönemindeki ihracata göre yüzde 0,07 oranında artış gösterdi. Bölgede yaşanan sıkıntılar ve huzursuzluk dolayı ihracatta ciddi bir düşüş söz konusu. Malatya’da 2015 yılının ilk 9 ay döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamının 227 milyon 981 bin dolardı. Geçen yılın aynı döneminde ise 299 milyon 567 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. Malatya ihracatı yüzde 23,90 oranında düşmüş durumda. İhracat kalemlerine baktığımızda sevindirici yönleri de ortaya çıkıyor. Genelde ihracatımız kayısı, tekstil, gıda ve su ürünleri oluştururken son dönemlerde makine ve aksamları sektörü, savunma ve havacılık sanayi, çelik sektörü ve madencilik sektöründe artış söz konusu. Bu da Malatya’nın sadece iki sektöre bağlı kalmadan ihracat kalemini artıran bir il olması bizleri ayrıca sevindirmektedir.” diye konuştu.

Erkoç, oda ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle 800 öğrenciye verilmek üzere kaban ve bot dağıtımı yapacaklarını sözlerine ekledi.