İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kuzey Afrika ve Akdeniz’e açılma konusunda Türkiye ile Malta’nın işbirliği yapabileceğini söyledi.

Malta Ekonomi, Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona, beraberindeki heyetle Demirtaş’ı ziyaret etti. Cardona, İzmir’in sunduğu fırsatları ve insanlarının sıcaklığını çok sevdiğini belirterek, “Bugün ülkelerimiz arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu imzalanacak. İlişkilerimize yarar sağlayacak bu anlaşmayla ticaretimiz arttığı gibi Maltalıların Türkiye ve İzmir’i daha yakından tanıma fırsatı olacak. Malta’nın Akdeniz’de özel bir konumu var. Türkiye için Malta, konumu sebebiyle Kuzey Afrika’ya açılan bir kapı olabilir.” dedi. Malta’da bulunan Türk yatırımlarının ağırlıklı olarak finans, bankacılık ve limanlarla ilgili olduğunu belirterek, imzalanacak anlaşmayla bu alanların da çeşitlendirilebileceğini söyledi. Cardona, Demirtaş ve İZTO üyelerini de Malta’ya davet etti.

‘KUZEY AFRİKA'YA AÇILMAK İÇİN BİRLİKTE PROJE YAPALIM’

Ekrem Demirtaş da Akdeniz’in çok özel bir coğrafya olduğunu fakat son yıllarda yaşananlar sebebiyle ciddi sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Kuzey Afrika’nın istikrarsızlık ve savaş, Güney Avrupa’nın ise ekonomik sıkıntıyla boğuştuğuna dikkat çeken Demirtaş, “Oda olarak Kuzey Afrika ile ilişkilerimiz çok gelişmiş durumda ama biz de sorunlardan etkilendik. Özellikle geçen yıl Tunus ile bir proje yürütmek için çalışmalara başladık ancak istikrarsızlıklar yüzünden iptal ettik. Kuzey Afrika’ya turizm ve ticaretin Malta üzerinden başlatılması çok mantıklı. Birlikte projeler yapabiliriz. Daha önce Mısır, Tunus, Libya ve Cezayir ile ülkemizi bağlayacak bir denizyolu için çalışmalar yaptık, çok da ilerledik ama istikrarsızlıklara takıldı. Malta ile bu konuda işbirliği yapabiliriz.” diye konuştu.