TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, don olayının üzüm bağlarının yanısıra kiraz, ceviz ve badem bahçelerinde de büyük hasar meydana getirdiğini bildirdi. Hattâ mevsimlik veya yıllık mahsul domates ve karpuz gibi ürünlere de zarar verdiğini kaydetti.

Geçen hafta meydana gelen don olayının Manisa’nın bütün ilçelerinde olmakla birlikte en çok hasarı merkez ve Saruhanlı'da verdiğini belirten Milletvekili Berber, “Saruhanlı’da yıllık olarak fidelerimizde de hasar olduğunu tespit ettik. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Tarım ilçe müdürlüklerimiz teknik çalışmalarını yapıyor. Şu ana kadar yapılan ilk tespitlere göre özellikle Saruhanlı’da toplam bağlarımızın yüzde 40’ı, alan olarak zarar gördü ve bu zarar da ortalama yüzde 50’nin üzerinde. Yüzde 20-90 diyoruz ama yüzde 70’ler seviyesinde bir hasar var.” dedi.

'YILLAR SONRA İLK DEFA BÖYLE BİR DON OLAYI YAŞANDI'

Manisa’da bu don hadisesinin genel anlamda bütün ilçeleriyle yıllardır ilk defa yaşandığı aktaran Recai Berber, çiftçilerin şokta olduğunu söyledi. Zararı telefi etmek için çalıştıklarını belirterek, “Öncelikle Bakanlar Kurulu kararıyla nisan ayında çıkan kararnameyle çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmiş durumda ancak burada sigorta hasar bedeli alamayacak olan çiftçilerimiz var. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz, üzerinde çalışacağız. TARSİM eksperlerimiz, sahada çalışmalara başladı. Onlar poliçe bitim süresinde çiftçimizin normal hasarlarını daha hassas, daha titiz bir şekilde bu yıl çalışarak karşılayacaklar.” diye konuştu. Sigorta yaptıran çiftçiler için herhangi bir sıkıntı olmayacağını dile getiren Berber, “Ancak sigortası olmayan parseller veya üreticilerimiz için de bir çalışma yapmamız lazım. Onun dışında şunu da kısaca değerlendirdik, bizim Manisamız, TARSİM sigorta kapsamı olarak Türkiye’nin hem alan olarak hem de değer olarak en üst noktasında birinci sırada ancak bu yeterli değil, çünkü bizim ürünümüzün tamamı çok kıymetli. Birincisi yüzde 70-80’ler seviyesinde sigorta kapsamının genişlemesinden yanayız. Şu anda yüzde 50 mertebesinde, önümüzdeki yıl hedef yüzde 70’lere çıkarmak. Bu da bu yıl yapacağımız çalışmalarla vatandaşımızın TARSİM’e daha kapsamlı girmesini sağlayarak olacak.” dedi.

Konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan AK Parti Manisa Milletvekili Berber, “Ziraat Bankası ile görüşeceğiz. Özellikle bu erteleme işinde mümkün olursa bağlarla, bağcılıkla ilgili olarak, çünkü gelecek yılın ürününü de etkileyecek bazı hasarlar var. İki defa, üç defa don olayı yaşamış yerler var. Bununla ilgili de bir çalışma yapacağız. Mümkünse bu ertelemeyi iki üç takside böldürmenin çabasını görüşeceğiz. Parsel bazlı çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki 1-1,5 ay içerisinde rakamları önümüze almış olacağız. Burada müracaatlar da var, vatandaşın kendi müracaatlarını da alıp değerlendirmek gerekiyor. Bu müracaatlarla bakanlığımızın yetkililerinin tespitleri karşılaştırılarak kesin bir sonuç çıkacak.” şeklinde konuştu.

Don olayının meydana getirdiği hasar ve rekoltede düşüklüğü sebebiyle muhtemelen fiyatların daha yüksek oluşacağına değinen Berber, ürün kaybının toplam geliri azaltmayacağını tahmin ettiklerini belirterek, üzümde meydana gelebilecek yüzde 20’lik azalmanın bazen fiyatı iki katına çıkarabildiğini, bunun geçmiş yıllarda görüldüğünü söyledi. Recai Berber, “Tonu bin 200 dolarlardan 3 bin dolara çıktı. Önceki yıl iki katından da fazla, tonu 3 bin dolara bu memlekette üzüm satıldı, ihraç edildi. Üzüm az olduğu için dolayısıyla fiyat artışı bazen lehimize olabiliyor, onu önümüzdeki günler gösterecek. Vatandaşlarımızın hasarla ilgili bir ay içerisinde Tarım ilçe müdürlüklerimize başvurmaları gerekiyor.” dedi.