Manisa Valiliği, ilde organik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye genelinde bu işle uğraşan 2 binden fazla firmaya mektup yolladı.

Manisa’nın önemli bir tarım şehri olduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, organik tarımını daha geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu amaçla Türkiye’de organik tarımla uğraşan 2 binin üzerinde firmaya mektup yazdıklarını aktaran Vali Bektaş, yavaş yavaş cevaplar gelmeye başladığını kaydetti. Sarıgöl ilçesinden İzmir’in Menemen ovasına kadar olan alanda organik tarım yapılabileceğini dile getiren Bektaş, “Çok büyük bir alandan bahsediyoruz. Sulamanın basınçlı borulu kapalı sisteme alınması çalışmamız, kanalda boğulan çocukların da boğulmaması için bir şans. Manisa’da organik tarım ürünleri fuarı, organik ürün pazarı, perakende tüketim zincirinin de oluşturulması gerekiyor.” dedi.

Gediz Nehri'nin temizliğiyle ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Bektaş, “Vali yardımcılarımızdan birini bu iş için görevlendirdim. Yapılan bir araştırmaya göre Demirköprü Barajı'nın dibinde, 0-10 metre arasında zirai ilaç ve gübre atıklarının birikmesi sonucu balık yaşamadığı tespit edilmiş. Çalışmalarına başladığımız organik tarımın yaygınlaştırılmasıyla bu kirlilik de ortadan kalkacak. Halen 137 bin dekar alanda yapılan organik tarımı, orta ve uzun vadede 6 milyon dekarın tamamına yaymak istiyoruz. Gediz’in kirliliğinin nedeni, zirai ilaç ve gübrelerdir. Büyükşehir Belediyesi MASKİ, Manisa merkez ve Turgutlu ilçelerinin atık su arıtma tesislerini ihale etmiş olup ihale sonucuna kadar iki yıl daha bu ilçeler atık sular arıtılmadan Gediz’e akıtmaya devam edecek. 11 belediyenin atık suyu ise artık arıtılarak Gediz’e akıtılıyor. Ramazan ayından sonra dericilerle de biraraya gelip belediyeyle anlaştığımız konuyu kendilerine tebliğ edeceğiz.” diye konuştu.

Organize sanayi bölgelerinde yatırım yapmak isteyenlerin taleplerine yetişmekte zorlandıklarını da aktaran Bektaş, tarıma elverişli toprakların bu amaçla kullanılmasına sıcak bakmadığını, Yuntdağı’nda 5-6 bin dekarlık alanda ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretileceği OSB kurmak istediklerini bildirdi. Akhisar’da kurulacak Zeytin OSB çalışmalarına da değinerek, 35-40 fabrikayla birlikte prina tesisi de kurulacağını söyledi. Manisa’da kalıpçılık sektörü olduğunu ve adından söz ettirmesi için Zafer Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla yol haritası hazırlandığını belirten Vali Bektaş AB projesi için de çalışma yapıldığını kaydetti.