Ticari süt işletmelerince Mayıs ayında 864 bin 74 ton inek sütü toplandı. Tavuk yumurtası üretimi ise azalarak 1,4 milyar olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ile Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerini açıkladı. Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 arttı. Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 118 bin 973 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 59 bin 258 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 755 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 azalış gösterdi.

Yoğurt üretimi 101 bin 320 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 artış gösterdi. Ayran üretimi ise 58 bin 719 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 arttı. Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

Tavuk yumurtası üretimi 1,4 milyar olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 6,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azaldı. Kesilen tavuk sayısı 101 milyon, kesilen hindi sayısı ise 496 bin oldu. Kesilen tavuk sayısı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı. Mayıs ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,9 arttı.

Tavuk eti üretimi 169 751 ton, hindi eti üretimi ise 5 bin ton olarak gerçekleşti. Tavuk eti üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azaldı. Mayıs ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 7,6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,1 arttı.