Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın Euro para biriminde kalması için gayret ettiklerini söyledi. Merkel, Yunan hükümetinin yapısal reformları hayata geçirerek, kredi veren kurumlarla yapılan anlaşmaların şartlarının yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan bu dönemki borç ödemesini ay sonunda kadar ödememesi halinde temerrüde düşecek. Borç ödemesinin iki ay ertelenmesinin söz konusu olmadığı ifade ediliyor.

Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılmasına yönelik tartışmalar artarken, Başbakan Angela Merkel bu konuda sorumluluğun Yunan hükümetinde olduğunu söyledi. Yunanistan hükümetinin 30 Haziran 2015 tarihine kadar emekli maaşlarını düşürülmesi, emeklilik yaşının yükseltilmesi dahil birçok reform ve tasarruf planını hayata geçirmesi gerekiyor.
Bununla birlikte Dünya Bankası’na olan 1,5 milyar Euro’luk borcun ödenmesi de şart. Atina ise Dünya Bankası’na geri ödeme yapmayacağını açıkladı. Avrupa Birliği’nin talep ettiği kemer sıkma politikalarına da yanaşmıyor.

“Nerede bir istek varsa orada bir yol vardır” diyerek Yunanistan ile hâlâ bir anlaşma ihtimalinin olduğunu söyleyen Başbakan Merkel, “Mali krize giren ülkelerdeki yapısal reform çalışmaları çok önemliydi. İspanya, Portekiz ve İrlanda zor da olsa reform çalışmalarını başarıyla uyguladı ve bugün kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Yunanistan iyi bir yoldaydı ama süreci tamamlayamadı. Yapısal reformları yapmadı. Almanya’nın gayreti, Yunanistan’ın Euro para bölgesinde kalması ve Yunan halkının iyi bir gelecek perspektifi olmasıdır. Yunanistan, kurumlarla yaptığı anlaşmalara uymalı.” dedi.

Euro’nun sadece bir para birimi olmadığını AB’nin bütünlüğünü ve birliğini temsil ettiğini ifade eden Başbakan Merkel, ekonomi ve para birliğinin ülkelerin sorumlulukları içinde el ele dayanışma içinde devam edebileceğini kaydetti. Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalıp kalmayacağının önümüzdeki hafta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesinde ele alınması bekleniyor.