GAZİANTEP (AA) - AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indiriminin önemli ancak yeterli olmadığını bildirdi.

Koçer, TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e indirmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bir yandan enflasyon hedeflemesi yaparken, diğer yandan üretimi, ihracatı ve istihdamı koruyucu bir TCMB anlayışının gelişmesini beklediklerini ifade etti.

Makro ekonomik veriler göz önüne alındığında Türkiye'nin, faizin 4,5 olduğu 2013 Mayıs ayından bugüne çok daha iyi ekonomik verilere sahip olduğunu vurgulayan Koçer, "Şu anda oluşmuş olan marjın kullanılması piyasalar için çok önemli iken, Merkez Bankası'nın bu konuda elindeki marjı kullanmaması yüksek kredi maliyetlerinin reel sektörü ve işsizliği negatif olarak etkilemesi açısından düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.

Küresel ölçekte düşen petrol fiyatlarının, öngörüldüğü biçimde ülke ekonomisine olumlu yansıdığını belirten Koçer, dünya genelinde faizler aşağıya inerken TCMB'nin bu konuda sessiz kalmasının ne beklenen ne de istenen bir durum olmadığına işaret etti.

Türkiye ekonomisinin Ar-Ge ve inovasyon merkezli yükseldiğini, paradan para kazanma döneminin gerilerde kaldığını aktaran Koçer, şunları kaydetti:

"17 Aralık sonrası 2014 Ocak ayında tek haneli rakamdan çift haneli rakama çıkan faiz, mayıs, haziran ve temmuz aylarında gelen 0,50 civarındaki indirimlere rağmen uzun süredir maalesef 8,25'te bekletiliyordu. Türkiye ekonomisi, Ar-Ge ve inovasyon merkezli sanayi, üretim ve ihracat üzerinde yükseliyor. 2014'te son 24 yılın en yavaş büyümesini gerçekleştiren Çin'e karşılık yıllardır kesintisiz büyüyen ve 2015 için yüzde 4 büyüme hedefi koyan bir Türkiye var artık. Tüm bu gelişmeler ve piyasa beklentilerine karşılık gerçekleştirilen bu indirimin, sanayimiz, ticaretimiz ve ekonomimiz için önemli ancak yeterli olmadığını düşünüyorum."