Almanya’da mesleki alanda daha da ilerleme veya yeni kalifikasyonlar kazanmak için alınan eğitim (Weiterbildung) konusunda Almanların daha ilgili olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar göre geçtiğimiz yıl itibariyle 18-64 yaş grubu arasındaki Alman vatandaşların yüzde 51’i Weiterbildung imkanlarından faydalandı. Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka'ya (CDU) göre bu oranla 2008 yılında yapılan eğitim zirvesinde konulan yüzde 50 hedefi de geçilmiş oldu.

Söz konusu oran 2007 yılında yüzde 44 olarak kayıtlara yansımıştı. İstatistiklere göre Weiterbildung imkanlarından yararlananların yaklaşık üçte ikisi mesleki alanlardaki eğitimlere katıldı. Baden Württemberg Eyaleti’nde de yapılan yeni düzenlemelerle mesleki ilerleme eğitimleri için farklı imkanlar sunuluyor.

Eyalette kabul edilen yeni yasa ile 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren mesleki, gönüllü veya siyasi eğitim amaçlayan çalışanlara, işverenlerin 5 gün ekstra izin vermek zorunluluğu getirilirken, eğitim verecek alanlar da genişletiliyor. Genel olarak Eğitim Bakanlığı nezaretinde yürütülen ilerleme eğitimleri, mesleki branşlara göre ise Maliye ve Ekonomi Bakanlığı tarafından koordine ediliyor.

Uzmanlar, Almanya dışından alınmış olan diplomaların tanıtılmasının ardından, bu tür programlara katılımın mesleki alanda hızlı ilerleme sağlayacağını hatırlatıyor.