Türkiye’nin önemli sektör organizasyonları arasında yer alan 26. İzmir Mobilya Fuarı-MODEKO 2015 törenle açıldı. Toplam 30 ülkeden alım heyetlerinin ziyaret edeceği ve 192 firmanın stant açtığı fuar, 1 Mart pazar akşamına kadar gezilebilecek. Fuarı, beş gün içerisinde yaklaşık 30 bin nitelikli alıcının ziyaret etmesi bekleniyor.

Kültürpark Fuar Alanı'nda düzenlenen açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu katıldı. Fuara Hollanda’dan Fas’a, Cezayir’den Azerbaycan’a kadar 30 ülkeden alım heyetlerinin geleceği belirtildi.

‘FUAR YERLİ ÜRETİME GÜÇ KATIYOR’

Açılışta konuşan Genel Müdür İşleyen, katılımcı ve ziyaretçilerin önemli iş bağlantılarına imza atacağını söyledi. Her yıl koleksiyonlarına kattığı yeni renk, desen ve modellerle Türkiye ve dünya mobilya tasarım trendlerini belirleyen markaların fuar alanında biraraya geldiğini dile getiren İşleyen, “Yeni, farklı ve iddialı tasarımlar, MODEKO’da ilk kez görücüye çıktı. Fuarımızın her yıl sektöre kazandırdığı ivmeyle sektör paydaşlarını genişlettik. Yerli mobilya üreticisinin gücüne güç kattık. Tüm zorluklar, ekonomik çalkantılara rağmen fuarımızın çıtasını hep yükselttik. Gelecek sene organizasyonumuz, yeni fuar alanında gerçekleşecek. Yeni alanda yüzde 40’lık bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu. Mobilya üreticilerinin, hedeflerine bu fuarla daha hızlı ulaştığını ifade eden İşleyen, “Yaklaşık 500 bin kişilik istihdamıyla mobilya sektörümüzün hem 2.4 milyar dolarlık ihracatında hem de 10 milyar dolarlık iç piyasa satışında MODEKO önemli bir paya sahiptir.” dedi.

FUAR YÜZDE 14 BÜYÜDÜ

Bu yıl fuarı yüzde 10 büyüttüklerini, buna rağmen 50’ye yakın firmaya yer veremediklerini aktaran İşleyen, şunları kaydetti: “Fuarımızda 192 firma, 200’e yakın markasını tanıtacak. Mobilya ihracatımız da bir önceki yıla göre yüzde 14’lük bir büyüme yaşadı. Bizim de 2023 hedeflerimizde 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. MODEKO sayesinde bu hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz.” İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir ise Gaziemir’deki yeni fuar alanına taşınılmasıyla MODEKO’nun da en az mermer fuarı kadar önemli olacağının altını çizdi.

MİNYATÜR SERGİSİ DE OLACAK

Fuarda modern ve klasik mobilyalardan eskitme ve modüler mobilyalara kadar pek çok seçenek tanıtılacak. Mimarlar, iç mimarlar, zincir mağazalar, dağıtımcı ve üreticilerin katıldığı fuara Filistin’den Gürcistan’a, İsveç’ten Fas’a kadar 30 yabancı ülkeden alım heyetleri gelecek. Fuar kapsamında ayrıca “En İyi Stant” tasarım yarışması da düzenlenecek. Ayrıca ilk defa minyatür mobilyalardan oluşan bir sergi de yer alacak.