Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Hasan Hüseyin Erkoç, “Türkiye’de işsizlik var. Yatırımlar kaçıyor. Özellikle tekstil noktasında ciddi şekilde bölgesel ve sektörel teşviklerin verilmesi gerektiğini başbakanımıza ifade ettim” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Sami Payza Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen 8. Sanayi şurasına katıldıklarını ve burada Malatya ile ilgili sorun ve talepleri aktardıklarını söyledi.

Son dönemde yatırımların azaldığına dikkat çeken Erkoç, “Odanın daha geniş faaliyetler içinde olmasını bizde arzuluyoruz. Ama bunu Hasan Erkoç olarak, yönetim olarak yapacak değiliz. Ben burada 4 sene vurgularken, komitelerin ciddi şekilde çalışmasını ifade ediyorum. Komiteler ciddi şekilde çalışırsa eleştirilerin hiç biri ortada kalmaz. Ama maalesef ne hikmetse biz her şeyi başkalarından bekliyoruz. Başkaları yapsın, bizde gelip burada takdir edelim veya eleştirelim. Biz burada sizlerle varız, Meclis üyelerimizle biz varız. Sizler bana destek vereceksiniz, sizler öncülük edeceksiniz ki toparlayalım, yapalım. Burası kimsenin tapulu malı değil, seçimle gelinen yer." ifadelerini kullandı.

Gücünün yettiği kadar Malatya'nın sorunlarını her ortamda dile getirmeye çalıştığını belirten Erkoç, "İşsizlik var. Ben merkezi hükümet değilim. Bu sorunların tümünü çözecek olan bu TSO Meclis’i de değil. Türkiye’de işsizlik var. ‘Yatırımlar kaçıyor’ diyorum. Özellikle tekstil noktasında ciddi şekilde bölgesel ve sektörel teşviklerin verilmesi gerektiğini ifade ettim. Bunu da Sayın Başbakanımıza ifade ettim. Ben bir noktaya kadar gücüm nispetinde Malatya’nın sorunlarını ve problemlerini dile getiriyorum. Akli selim düşünmemiz lazım. Biraz daha akli selim hareket etmemiz lazım. Evet yatırımcı çekelim. Mahmut Çalık’ın fabrikaları kapandı. Aile içi satıştan dolayı şuanda fabrikalar faaliyet göstermiyor. Yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam eden yerdi burası. Önümüzdeki aylar içinde Organize Sanayi Bölgesindeki fabrika tekrar faaliyete geçecek. Ben esnafın sıkıntısını biliyorum. Ben günde 20-30 esnaf geziyorum. Sanayicinin de problemini biliyorum.” diye konuştu.

Ülkenin yeni bir teşvik sistemine ihtiyacının olduğunu belirten Erkoç, “Bu teşvik sisteminin yapılırken bölgesel ve sektörel olması önemli. Bölgede öne çıkan sektörlere farklı teşvik verilmesi gerektiğini ifade ettim. Malatya’da son dönemde tarımla birlikte ağırlıklı sektörümüz tekstildir. Bölgesel ve sektörel teşviklerin Malatya ekonomisi için, Malatya tekstili için önem arz ediyor ifadelerinde bulundum” dedi.

KAYISIYA DESTEK TALEBİ

Malatya için hayati önem taşıyan kayısının stratejik bir ürün olduğunu belirten Erkoç, şu önerileri sıraladı; “2014 yılındaki yaşanan don olayından dolayı üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi adına fındıkta verilen alan bazlı desteğin, kayısı yada verilmesi gerektiğini sayın Başbakana ifade ettim. Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından kayısı alımının hem üreticiyi hem de esnafı rahatlatacağını ve kayısıdaki fiyat istikrarsızlığını ortada kaldıracaktır. Bu da Malatya ekonomimize canlılık getirecektir."

'MALATYA KUZEY ÇEVRE YOLU BİTİRİLMELİ'

Erkoç, “Malatya Doğu’yu batıya bağlayan bir köprü şehir konumundadır. 2001 yılında projesi ihalesi yapılan, ancak 2015 halen toplulaştırmada bazı sıkıntıların olduğunu, ancak devletin kamulaştırması ile buranın bitirileceğini ifade ettim. 54 kilometrelik Kuzey Çevreyolu’nun ivedilikle bitirilmesi durumunda stratejik öneme sahip olan karayolu ulaşımı sorun olmaktan çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Malatya aynı zamanda bir tarım kenti olduğunu belirten Erkoç, “Tarım Malatya için çok önemli. Malatya gümrüğünde yapılan ihracatın yarısını tarım ürünleri teşkil etmektedir. Sulanabilir arazi bakımından Malatya şanslı ama köylümüzün en büyük geçim kaynağı olan suyun çiftçimize kavuşması için Kapıkaya ve Recai Kutan Barajları ile bunlara bağlı sulama kanallarının biran önce bitirilmesi ve buradaki arazilerin sulamaya açılmasını Sayın Başbakanımıza ilettim. Bu kanalların tamamlanması ile birlikte tarımsal alanlarda ciddi bir ekonomik hareketlilik söz konusu olacaktır. Malatya’nın bu hızlı trene biraz daha erken kavuşması gerektiğini, bu konuda da hükümetimizden destek beklediğimizi ifade ettik. Şehrimizin hızlı gelişimine de çok büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.