Bursa’nın Mudanya ilçesinde Hal bölgesindeki devir yoluyla belediye kiracısı olan 9 esnaf, Devlet İhale Kanunu’na göre tahliye kararına ilişkin yürütmeyi durdurdu.

Belediye mülklerindeki kiracılara yapılan kira artışlarından sonra özellikle kahvehanelerin yoğun olduğu Hal esnafından 9’u, Mudanya Belediyesi ile sözleşmelerini imzalamamasının ardından Kaymakamlık aracılığıyla tahliye kararına yaptığı itirazı yürütmeyi durdurma ile sonuçlandırdı. Esnafların, Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne yaptığı itirazda, Devlet İhale Kanunu’na göre tahliyenin yapılabilmesi için taşınmazların aynı yasaya göre kiralanmış olması gerektiği, işgalin söz konusu olmadığı belirtilerek, belediyenin muvafakati ile taşınmazda bulunduğundan dolayı iptal ve yürütmenin durdurulması istenmişti. Esnafların başvurularını değerlendiren mahkeme, Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere yürütmenin durdurulmasını oy birliğiyle kabul etti.

'MÜLKLER 80 BİN KİŞİNİN MALIDIR'

Belediye mülklerindeki kiracılarla ilgili konuya açıklık getiren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise var olan mülklerle ilgili tespit çalışmaları yapıldığını anlattı. "Bir iş yerinin kirası işgaliye bedelinin altında olamaz" diyen Türkyılmaz, şöyle devam etti: "Asıl sıkıntı, geçmiş dönemden geliyor. Eğer geçmiş dönem bu güncellemeler günümüze göre yapılmış olsaydı, bugün yapılan artışlar çok afaki görünmezdi. Bu yaptığımız düzenlemeler, günün rayiç bedelleridir. Bu mülkler 80 bin kişinin malıdır. Mudanya ve Mudanyalı’nın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Bugünkü güncel bilgilere göre, 155 kiracımızdan 63’ü sözleşme imzaladı. Kaymakamlığa tahliye yazısı yazılan ve hakkında yürütmeyi durdurma kararı çıkan kiracı sayısı 21 adettir. Sözleşme süresi devam eden kiracı sayısı 16 adet, ecrimisil uygulanan kiracı sayısı 8 adet, tahliye edilen kiracı sayısı 21 adet, sözleşme aşamasında olan kiracı sayısı 3 adet ve tahliye amacıyla avukata verilen kiracı sayısı ise 23 adettir."