Mersin’in Mut ilçesinde günlük 5 ton, 6 ayda 750 ton pırasa üretimi yapılıyor. Mut’un Hamam (köyü) mahalle çiftçisinin kış mevsiminin vazgeçilmez ürünlerinden pırasa yetiştiriciliği ile meşhur. Hamam mahallesi çiftçileri kayısı ve zeytin üretiminin yanında sebze ve meyve yetiştiriciliği bakımından da ilçenin önemli merkezlerinden. Hamam köyü ilçenin en büyük köylerinden biri. Çiftçiler yetiştirdiği pırasayı Göksu ırmağında yıkadıktan sonra piyasaya sürüyor.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ilçenin 92 (köy) mahalle içerisinde yaklaşık 2 mahallenin pırasa üretimi yaptığını söyledi. Göksu ırmağı kıyısında bulunan hamam mahallesi çiftçilerinin kış mevsimini iyi değerlendiğini belirten Çelik, ”Hamam mahallesi Göksu ırmağı kıyısında bulunuyor. Irmak kıyısında bulun 2 veya 3 köy pırasa ve lahana üretimi yapmakta. Irmak kıyısının toprak yapısı milli ve gevşek yapıdadır. Bundan dolayı pırasa ve diğer sebzeler daha kalite yetişiyor. Buralarda kimyasal gübre çok fazla kullanılmaz. Normalde kış mevsiminde üretim olmaz. Çünkü ilçemiz kayısı, zeytin, erik ve meyvecilikle uğraşır. Kış mevsiminde ağaçların hazırlığı yapılır, ilkbaharla birlikte hasat başlar. Hamam mahallesi çiftçilerimiz ise kış mevsimin boşluğunu kış sebzesi olan pırasa ve lahana üretimi yaparak ekonomiye katkıda bulunmakta.” bilgisini verdi.

Ziraat Odası Başkanı Çelik, yılın 12 ayı faaliyet gösteren sebze hallerinin olmadığını belirterek, ”İlçede sebze hali Mart veya Nisan ayı üretimi başlayan Kayısı ve Erik ile birlikte açılır. Durum böyle olunca ilçede yetişen sebzelerin rekoltesini bilmiyoruz. Ürünlerin giriş ve çıkışları net belli olmuyor. Öğrendiğimize göre büyükşehir belediyesi sebze hali yılın 12 ayı açık olacak diye bir çalışma başlatmış. Eğer böyle olursa Mut'ta üretilen her ürün hale girmiş olur. Ve fiyatlar da ilçede belirlenir. Böyle olunca da istihdam artmış olur. Bu arada sebzenin ürün deseni ortaya çıkmış olur. İlçenin coğrafi yapısı, yılın her mevsiminde üretim yapılacak nitelikte.” ifadelerini kullandı.

Hamam köyü çiftçilerinden Muharrem Seyrek, kış mevsiminin vazgeçilmezi olan pırasanın günlük 5 ton satış yaptıklarını söyledi. Özellikle pırasa ve lahananın Konya bölgesinden daha çok talep gördüğünü anlatan Seyrek, ”Bu bölgeler Mersin’den daha fazla pırasa ve lahana tüketiyor. Konya ve Karaman ilinden tüccarlar günlük, belli aralıklarla Mersin, nadiren de olsa Hatay bölgesinden gelir. Burada yetişen sebzeler kalitesinden dolayı daha çok tercih ediliyor. Köylümüz çok çalışkan bir köydür. Nisan aylarında kayısı hasadı ile başlarız. Ardından domates, biber ve fasulye gibi yaz mevsiminin önemli sebzelerini yetiştiriyoruz. Dolayısıyla yılın 12 ayını değerlendirmeye çalışıyoruz. Allah’a çok şükür toprak ve suyumuz mevcut. İlçemiz meyve ve sebze yetiştiriciliğinde Mersin ve Akdeniz bölgesinin en önemli merkezlerindendir.“ diye konuştu.

Pırasa ekiminin temmuz ve eylül aylarında başladığını aktaran çiftçi Seyrek, ”Pırasanın 6 ay boyunca üretimi yapılır. Günlük yaklaşık 5 ton, 6 ayda 750 ton pırasa üretimi yapıyoruz. İlk ekim temmuz ayında başlar, eylül ayına kadar devam eder. Temmuzda ekimi yapılan pırasanın ilk hasadı ekimde başlar. Ağustos ve eylül ayların ekimi yapıldığında ise hasat, kasım, aralık da olur. İlk ekim yazda başlar, daha sonra sonbaharda devam eder, ardından kademeli olarak hasat kasım, aralık, ocak, şubat ve mart’a kadar devam eder. Hasat mart ayında biter. Biz şuan pırasanın kilosunu 50 ile 60 kuruş arasında satıyoruz. Edindiğimiz bilgiye göre ise Konya halinde pırasanın kilosu 80 kuruşa satış yapıyor. İlçemizde komisyon evi olmayınca, fiyatları Konya hali belirliyor.” şeklinde konuştu.