Beş yıldızlı, otellerin, Antalya Manavgat dışından süt ve süt mamulü ürün alması, bölgedeki mandıraları zor durumda bırakıyor.

Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli ve Bursa'daki firmalar yıl içinde tüketemedikleri başta peynir olmak fazla ürünlerini her yıl 4 milyon turisti ağırlayan 165 beş ve dört yıldızlı otelin bulunduğu Manavgat'ta ellerinde çıkarıyor. Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, otellerin, yılda bir defaya mahsus şehir dışındaki firmalardan stok fazlası ve elden çıkarılmaya bağlı süt ve süt ürünleri mamulü alımının bölgedeki mandıralar için bir risk olduğunu, geçmiş yıllarda buna bağlı bazı firmaların iflas ettiğine dikkat çekti.

Bilal Ay, MASÜB'te yaptığı açıklamada, 2015 turizm sezonu öncesi otel mutfaklarında şehir dışından stok fazlası beyaz peynir, kaşar peynir, ayran ve yoğurt alımlarının olduğunu, otellerin, aynı fiyat tekliflerini Manavgat'taki mandıralara yapmamaları uyarısında bulundu.

Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Adapazarı ve Bursa'daki bazı süt ve süt mamulleri üreten bazı firmalarının ellerindeki beyaz peynir, kaşar ve tereyağları bölgedeki beş yıldızlı konaklama tesislerine 'ellerindeki stokları bitirme' adına yılda bir defa ucuz fiyattan ürün verdiklerine dikkat çeken Ay, otellerin aynı teklifi ilçede faaliyet gösteren 10 mandıraya yapmaları halinde iflasların kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak bu tür tekliflere açık olmaları tavsiyesini yaptı.

Otellerin, şehir dışındaki stok fazlası ürünlerin yıl içinde elden çıkarılmasına bağlı süt ve süt mamulü ürünleri almada sundukları teklifleri Manavgat'taki mandıralara sunmalarını 'serçenin yükünü kartala yükleme olacağı için tehlikeli bulduklarını dile getiren Ay, geçmiş yıllarda bu tür teklifleri cazip bulan mandıraların serçe misali yükün altından kalkamayarak iflas ettiklerini hatırlattı.

Ay, geçtiğimiz günlerde Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası'nın(MATSO) Manavgat Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde(AKM) hayata geçirdikleri 'Ne Varsa Manavgat'ta Var" kampanyasına tam desteklediklerini söyledi.

Bölgede bulunan 165 beş ve dört yıldızlı otelin yıllık ortalama 1 milyar liraya yakın mutfaklarına gıda malzemesi aldıklarını belirten Ay, bunun yüzde 25'e yakının süt ve süt mamulleri olduğunu, Manavgat'ta da dünya markası üreten peynir markası üreten ve ihraç eden firmaların olduğunu kaydetti.

Şehir dışındaki bazı peynir üreten firmaların yılda bir defaya mahsus olmak üzere stok fazlalığına bağlı ellerindeki ürünleri eritmek için bölgedeki otellere kar marjı düşük teklifte bulunduklarını vurgulayan Ay, "Firmaların otellere sundukları kar marjı çok düşük teklifler bölgemizdeki süt ve süt mamulleri üreten firmalara çok büyük darbe vuruyor. Otelci, Manavgat'taki süt ve süt mamulü üreten firmaya bak Çanakkale, Tekirdağ ve Bursa'da peynir, ayran, tereyağ, kaşar ve yoğurt üreten firma 10 bin teneke peyniri şu fiyattan kar marjı çok düşük şekilde veriyor, sen niye vermiyorsun diye nabız yoklaması yapıyor. Manavgat'taki işletme sahibi de stok tüketiminin yılda bir defaya mahsus olmadığını bilmediği için yılın 12 ayına mahsus bir anlaşma yapıyor. Sonucunda da bu yanlış iflas ediyor. Geçmişte Manavgat'ta bir çok süt ve süt mamulü üreten firma battı. Serçenin taşıyacağı yük belli. Otelci, serçenin taşıyabileceği yükü ve rekabet ortamını serçeye sen kartalsın diyerek yapıyor. Bu tür ürün alımını yanlış ve tehlikeli buluyoruz. Serçeleri, kartal gibi olun diyerek kaldıramayacağı yükü yükleyerek altında ezilerek ölmesine gönlümüz razı olmadığı için bu uyarıyı yapıyoruz." diye konuştu.

Ay, Manavgat'ta otellerin yıllık 15 milyon litre süt, yoğurt ve 5 milyon kilogram peynir tükettiğini kaydetti. Manavgat'ta günlük 40 ton süt toplandığını belirten Ay, 2014 yılında 6 bin 177 ton 693 litre süt toplandığını sözlerine ekledi.