Otomotiv endüstrisi ihracatı, Nisan ayında Mart ayına göre miktar olarak yüzde 11 arttı ancak değer olarak 8 geriledi. Gerilemede parite önemli rol oynuyor.

Otomotiv endüstrisi ihracatı, Nisan ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 11,5 daraldı ve 1 milyar 843 milyon dolar oldu. Euro/dolar paritesine uyumlu sektör, 345 milyon dolar seviyesinde kayıpla karşı karşıya kaldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verileri; ilk 4 ayda yüzde 8 gerileme ile 7 milyar 50 milyon dolar ihracat yapan sektörde otobüs, minibüs ve midibüs ürün gruplarında satışların arttığını ortaya koydu.

OİB verilerine göre Nisan ayında tüm ana ürün gruplarında ihracat indi. Otomotiv yan sanayi geçen ay yüzde 12 daralma ile 738 milyon, binek otomobiller yüzde 8 daralma ile 662 milyon, ürün taşımaya yönelik motorlu taşıtlar yüzde 22 daralma ile 308 milyon, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu da yüzde 1 daralma ile 96 milyon dolar ihracat yaptı. Diğer başlığı altında ise yüzde 23 büyüme ile 39 milyon dolar tutarında dış satış oldu.

Nisan ayında otomotiv endüstrisinin ihracatında en önemli payı Almanya aldı. Almanya’ya 308 milyon, Birleşik Krallık’a 234 milyon, Fransa’ya 171 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı.