TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, kur dalgalanmalarının yatırım ortamına ve ticarete darbe vurduğunu söyledi. Özilhan, “Lirada erime ile ihracatı artmıyor, ithalat daha pahalı oluyor, enflasyon tırmanıyor." dedi.

TÜSİAD'ın 2015 yılının ilk Yüksek İstişare Konseyi toplantısı Çırağan Sarayı'nda yapılıyor. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, burada yaptığı konuşmada ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Fed’in kararlarının ekonomi ve kur adına önemli olduğuna da işaret eden Özilhan, daha sonra sanayinin büyümedeki rolüne temas etti. Özilhan, şunları dile getirdi:

“Sanayisiz büyüyen ülke yok. Önemli doğal varlıkları olmayan ülkemiz sanayiyi mutlaka ele almalı. İnşaat önemli bir sektör, ekonomiyi dinamik kılıyor. Hizmet sektörü de önemli. Ama büyümenin lokomotifi sanayi ve üretimdir. Şu ortamda ürünleri üretmek yerine ithalat etmek 70 milyonluk Türkiye için reel değil. Onun için üretkenliği teşvik için daha çok kafa yormalıyız. Bunu derken, yeni bir teşvik gerekiyor demiyorum. Pek çok teşvik uygulandı ama bunlar sanayi yatırımlarını arttırmada ve bölgesel kalkınmada etkin olmadı. Ufak faiz oranlarından ve teşviklerden ayrı bir şey gerekiyor."

Ekonomide olumsuz durumda iç sorunların da payı bulunduğundan söz eden TÜSİAD YİK Başkanı, “Bu iç sorunları aşmalıyız. Sorunların bir yenisine tahammül etme gücümüz kalmadı. Türkiye 2010 ve 2011’de imkanı vardı. O dönemde üretim altyapısını güçlendirsek, enflasyonu dilediğimiz oranlara getirsek şu an dış şoklara dayanıklı olurduk. Biz bu imkânı kullanamadık." ifadelerini kullandı.

Siyasi konulara da değinen Tuncay Özilhan, toplumda kamplaşmaları önleyecek yeni bir anayasaya gerek duyulduğunu belirtti. Bu anlamda halkı 1 Kasım’da oy kullanmaya, sorunları aşacak iktidarın önünü açmaya davet etti.