Demokratik Sol Parti(DSP) Serik İlçe Başkanı Yusuf Öztürk, Antalya örtüaltı sebze ve meyve ile narenciyede lider il olmasına karşı yetiştiricinin emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.

DSP İlçe Başkanı Yusuf Öztürk, yaptığı açıklamada, 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Türk çiftçisinin daha fakirleştiğini savundu. Tarımda girdi maliyetlerini artması sebebiyle Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde 15 yıl öncesine kadar beyaz altın kabul edilen pamuğun en fazla üretim alanına sahip olduğunu belirten Öztürk, siyasi iktidarın, Doğrudan Gelir Desteği(DGD) altında ekilmeye arazilere destekleme yaparak bilinçli bir şekilde bazı ürünlerin ekilmesinin önüne geçtiğini iddia etti.

Siyasi iktidarın, yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle Manavgat ve Serik'te pamuk üretim alanlarının son 10 yıl içinde yüzde 45 oranında azaldığını belirten Öztürk, bununda köyden şehre göçü hızlandırdığını, işsizliği çoğalttığını kaydetti.

Örtüaltı üretimde kışın Antalya ülkeyi besleyen şehir konumda olduğunu vurgulayan Öztürk, "30 yıldır geçimimi Serik'te tarım, hayvancılık ve örtü altı sebze ve meyve üretimi yaparak sağlıyorum. Son 10 yıl içinde tarımda Antalya üreticisi kazandığını girdi maliyetlerine veriyor. Bugün örtüaltı üreticinin çoğunun serası ipotekli durumda. Tarım girdileri daha seraya ve ahıra girmeden eriyor. İktidar kaşıkla verdiğini kepçe ile geri alıyor. Bu iktidar üretimin sağlıklı bir şekilde ulaşmasında hiç bir zaman üretici ile tüketiciyi bir araya getirmedi. Taşeronlukta olduğu gibi meyve ve sebze üretiminde üreten değil, kaymağı aracılar yiyor. Domates Serik'te Manavgat'ta seradan çıkışı 90 kuruşu bulmazken İstanbullu manav reyonu ve büyük alışveriş merkezlerinin manav vitrinlerinden 5 liradan aldı. 4 lirayı aracı kazandı. Üretici çift taraflı kayıpta. Üretici dünyanın en pahalı mazotu ile gübresini tüketiyor. Bu şartlarda ayakta kalması çok zor." diye konuştu.