Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Türkiye'nin su ürünlerindeki ihracat gelirinin 10 yılda 4 kat arttığını bildirdi.

Pakdil, Fırnız bölgesindeki balık üretim tesislerindeki incelemeleri sırasınrda yaptığı açıklamada, Türkiye'de kişi başına düşen balık tüketiminin yılda 7 kilo 100 gram olduğunu hatırlattı.

İç sulardaki balık üretiminin ve ihracatın artmasına karşın balık tüketimi konusunda bir kültür oluşmadığı için tüketim miktarının artmadığını ifade eden Pakdil, Kahramanmaraş'ın su potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sırada yer aldığını belirtti.

Kentin özellikle alabalık üretimi konusunda üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Pakdil, "Yılda 5 bin ton üretim yapan şehrimiz, yakın bir gelecekte potansiyelini en iyi şekilde değerlendirecektir. Şuanda Türkiye'nin alabalık üretiminin yaklaşık yüzde 10'u Kahramanmaraş'tan karşılanıyor. Özellikle Fırnız Çayı üzerinde kurulan irili ufaklı çok sayıda tesiste alabalık üretiliyor. Türkiye genelinde balık üretiminin toplam su ürünleri içerisindeki yeri yüzde 18'den yüzde 30'a çıktı" diye konuştu.

- İhracat geliri 10 yılda 4 kat arttı

Türkiye'de balık tüketim kültürünün bir türlü oluşmadığını, 2002 yılında 6 kilo 697 gram olan kişi başına yıllık balık tüketiminin aradan geçen 10 yıla rağmen 7 kilo 100 grama çıkabildiğini kaydeden Pakdil, bu rakamın dünya ortalamasında 16 kilogram, Avrupa Birliği'nde ise 22 kilogram olduğunu anlattı.

Balıkçılıkta kaynak yönetiminin bilimsel verilere dayandırılması ve etkin bir biçimde üretim gerçekleştirilmesi halinde potansiyelin ikiye katlanabileceğine işaret eden Pakdil, şöyle devam etti:

"Dondurmada olduğu gibi alabalık konusunda da markalaşmaya ihtiyacımız bulunmaktadır. Eğer marka haline gelirsek, yurt içinde olduğu gibi yurt dışındaki pazarlarda da yer alabiliriz. Ayrıca yurt içinde de balık tüketimini artırmaya yönelik kampanyalar düzenlenmelidir. Tüketiciler yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilinçlendirilirse, hayvansal ürünlerin ve su ürünlerinin tüketimi de yaygınlaşacaktır.

İç sularda balık üretimimiz 2002 yılında 34 bin 297 ton iken 2012 yılında 111 bin 557 ton olarak gerçekleşti. Su ürünleri ihracatından elde edilen gelirimiz 2002 yılında 97 milyon dolar civarında iken 2012 yılında 414 milyon dolar oldu. Yani Türkiye'nin su ürünlerindeki ihracat geliri 10 yılda 4 kat arttı. Su ürünleri pazarının artırılması, balık tüketiminin yaygınlaştırılması yeni istihdam alanları açacaktır. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor."