Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis, Yunanistan’a uygulanan mali kurtarma planının süresinin uzatılmasını istediklerini söyledi. Rum Bakan, Yunanistan'ın hem piyasalardan hem de programdan atılmasının ülkeyi felakete sürükleyeceğini belirterek, söz konusu durumun kendilerini de zora sokacağını kaydetti.

IMF ve AB ile yaptığı müzakerelerde, mali tasarruf programı konusunda uzlaşıya varamayan Yunanistan’da meydana gelen gelişmelerle Kıbrıs Rum Kesimi'nde büyük bir endişe ile izleniyor.

Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis, Güney Kıbrıs’ta endişenin hakim olduğunu ancak muhtemel gelişmeler karşısında hazırlıklı olduklarını söyledi.

Georgiadis, önceki gün gerçekleştirilen Euro Grubu toplantısında, Yunanistan’a uygulanacak mali kurtarma planlarının vergilere yönelik değil, borçların konsolidasyonu ve reformlara yönelik olması gerektiğinden bahsettiğini kaydetti.

Georgiadis, Güney Kıbrıs’ın tezinin, Yunanistan’a uygulanan mali kurtarma planının süresinin uzatılması yönünde olduğunu da ifade ederken, hem piyasalardan hem de programdan atılmasının ülkeyi felakete sürükleyeceğini aktardı.

Rum ekonomisinin ise kendi istikrar ve geri kazanım yolunda ilerlemeye devam ettiğini belirten Georgiadis, Rum ekonomisi için, ciddiyetle çaba gösterilmeye devam etmek önkoşuluyla endişe duymadığını kaydetti.

YUNANİSTAN'A DESTEK, BAKANA ELEŞTİRİ YAĞMURU

Öte yandan, Rum siyasi partileri, bir yandan çıkmazda olan Yunanistan’a destek mesajları yayımlarken, diğer yandan Georgiadis’i Euro Grubu toplantısında Yunanistan lehinde tavır almamakla eleştirdi.

Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AB’nin, Yunanistan aleyhinde aldığı kararla gerçekte, kendini ifşa ettiği gibi bir kurum olmadığının teyit edildiğini ve üye ülkeler arasında ne dayanışma, ne de karşılıklı saygı bulunmadığını söyledi. Kiprianu, Avrupalı yetkililerin Yunanistan’ın iç meselelerine karışma yönteminin kabul edilemez ve kışkırtıcı olduğunu belirtti.

Rum Demokrat artisi (DİKO) ise Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’a AB içerisinde ihtiyacı olduğunu kaydederek, Güney Kıbrıs’ın AB’ye üye olmasını Yunanistan’a borçlu olduklarını vurguladı.