Rusya’nın Novovoronej Nükleer Santrali Genel Müdürü Vladimir Povarov, Mersin Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralinin dünyanın en sağlam, modern ve güvenli santrali olacağını iddia etti. Povarov aynı zamanda Rus nükleer enerji ajansı Rosatom’a bağlı Rosenergoatom Başkan Yardımcılığı görevini de yapıyor. Akkuyu santrali, Novovoronej nükleer santraline bağlı 2 üniteli şeklinde yapılmakta olan yeni santralin benzeri olacak.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Povarov, Akkuyu nükleer santrali ile ilgili sürekli istişare yaptıklarını ve projeyle ilgili çalışmaları takip ettiklerini söyledi. Yeni Novovoronej nükleer santralinin inşaatını yakın zamanda tamamlayacaklarını kaydeden Povarov, “Türkiye’de kaliteli, sağlam nükleer santral inşaatının yapılması için bir referansın olması lazım. Novovoronej’de ünite atom enerjisinin kullanılması deneyimimiz vardır. Bu da nükleer santralin ne kadar güvenli çalıştığının bariz örneği. Şimdi Akkuyu’da tüm çalışmalar sıfırdan başlıyor. Biz ise yeni Novovoronej nükleer santrali olarak enerji üretimini yakın zamanda başlatmayı planlıyoruz. Dolayısıyla Akkuyu’da alınacak kararlar ve çalışmalar, Novovoronej nükleer santralindeki yeni reaktor çalışmalarımızla onaylanacak. Bu santral, Akkuyu nükleer santralinin inşaatında önemli rol oynayacak. Referans biziz.” dedi.

“AKKUYU EN GÜVENLİ SANTRAL OLACAK, 40 YILDIR BU ALANDA EMEK VERİYORUM.”

Akkuyu nükleer santrali ile ilgili çevre sorunu endişelerinin yersiz olduğunu söyleyen Rosenergoatom Başkan Yardımcısı Povarov, “Akkuyu sayesinde Türkiye’de garanti edilmiş enerji kaynağı olacak. Bu da dinamik şekilde gelişen Türk ekonomisine katkı sağlayacak. 50 yıllık tecrübemizden yola çıkarak şunları ifade etmek istiyorum: Bu en güvenli teknoloji. Kömürle çalışan termik santrali olursa bu durumda çevre kirliliğinden bahsedebiliriz. Normal şekilde çalışan nükleer enerji santralinin çevreye hiç bir zararı yok. Bölgesindeki çevresindeki canlılar, tarım ürünleri hiç bir şekilde görmüyor. Çevrede zararlı madde bulamazsınız. Ben Akkuyu’nun güvenli olacağından eminim. 40 yıldır nükleer alanda çalışıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’de gelecekte inşa edilmesi planlanan yeni nükleer enerji santrali projeleriyle ilgili işbirliklerine hazır olduklarını da ifade eden Povarov, “Rusya’nın bu alanda dış sipariş portföyü yaklaşık 150 milyar dolar olacak. Tabii ki biz santral inşaatlarına devam edeceğiz. Rusya’nın çok güzel bir ürünü var ve bunu her zaman sunmaya hazırız.” dedi.