Rusya Enerji Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Birimi Başkanı İlya Galkin, Türkiye'nin pahalı doğalgaz almasının petrol fiyatından kaynaklandığını söyledi.

Uluslarası İşbirliği Birimi Başkanı Galkin, Rusya'nın Uluslararası Haber Ajansı Rossiya Segodnya'nın organize ettiği program çerçevesinde Türk gazetecilerini kabul ederek sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, Türkiye'de sık sık gündeme gelen ve Rusya'nın pahalı doğalgaz satmasının nedenleri ile ilgili soruya cevap veren Galkin, “Bilmiyorum şirketler bu şekilde anlaşmış. ” Türkiye'nin indirim istemesi doğal. Pazarlıklar devamlı yapılır. Her ülke için farklı fiyat belirleniyor. Doğalgaz fiyatların belirleme sistemi vardır. Mantığa bakacak olursak her ülkenin iç pazarı değerlendirmeye alınır ve doğalgaza alternatif olarak kullanılan enerji kaynaklarına bakılır. Buradan yola çıkarak bir fiyat belirlenir. Dolayısıyla Türkiye'de doğalgaz alternatifi olan petrolün de pahalı olması sebebiyle, doğalgaz fiyatı yüksek çıkıyor.” dedi.

“AKKUYU VE TÜRK AKIMI'NDA GECİKME OLMAZ”

Galkin, ruble ve petrolün değer kaybına uğramasının hiçbir şekilde Akkuyu ve Türk Akımı projelerini etkilemeyeceğini söyledi. Nükleer enerjiye daima öncelik tanıdıklarını belirten Galkin, “Eğer projede zorlanma olursa devlet desteği alır. Bu konuda Rosatom'un kaynağı hazır. Herhangi bir durumda destek de alacaktır.” diye konuştu.

Türk Akımı projesinde işlerin daha kolay olduğunu açıklayan Galkin, projenin önemli kısmına zaten yatırım yapıldığını söyledi. Galkin, “Projenin en önemli kısmı Rusya çıkışındaki pompalama merkezinin inşası. Bu kısım için de belli oranda yatırım yapıldı ayrıca yatırımlar ruble üzerinde gerçekleştirilmişti. Diğer önemli kısım ise denizaltına boruların döşenmesi ki bu borularda satın alınmıştı. Ek harcamalar olabilir ama bunlar projeyi etkileyecek maliyette değil.” diye konuştu.

Rusya ve Türkiye tarafındaki şirketler anlaştığı takdirde projenin gecikmesinin söz konusu olmayacağını vurgulayan Galkin, “Projenin inşaatının başlama tarihi büyük ölçüde Türkiye tarafına bağlı. Çünkü, biz proje ile çalışmalarımızı Sayın Taner Yıldız'a ulaştırdık. Biz en kısa zamanda projeye başlamaya hazırız.” dedi.

“ROSATOM'UN NÜKLEER SANTRALLERİ EN GÜVENLİ”

Akkuyu nükleer santralin çevreye vereceği etkisi ile ilgili endişelerin olduğu yönündeki soruya cevap veren Galkin, “Rosatom'un hem yurtiçi hem yurtdışında inşa ettiği nükleer santraller en güvenli olarak biliniyor.” şeklinde cevap verdi.

Projede Türkiye tarafı özellikle Çevre Bakanlığı'nın aktif rol almasına değinen Galkin, “Bilindiği gibi santralin çevreye yapacağı etki ile ilgili rapor yaklaşık iki yılda tamamlandı. Bu süreç uzun görünse de aslında normal. Bu rapor tüm olasılıkların incelenmesi için hazırlanıyor zaten. Eğer bu rapor iki haftada tamamlansaydı ve onaylansaydı, Türkiye tarafı ben olsam endişe ederdim. Bu da sorumsuzluğu gösterirdi. İki yıl sürmesi önem verildiğine işaret eder.” diye konuştu.

“TANAP'I RAKİP OLARAK GÖRMÜYORUZ”

Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesine de değinen Galkin, “TANAP'ı rakip olarak görmüyoruz. Buradan sevkiyatı planlanan gaz miktarı 10 milyar metreküp bu da Avrupa pazarı için neredeyse bir şey ifade etmiyor.” dedi. Bu konuda rahat olduklarını söyleyen Galkin, “Avrupa doğalgazın olmaması için her şey yapıyor. Avrupa'nın yakın gelecekte tutumunu değiştirip yeni hatların yapılması için izin vereceğini beklemiyoruz. Türkiye'nin kanunları büyük projelerin yapılması için daha uygun şartlarda.” diye konuştu.

“RUS GAZININ AVRUPA'YA SEVKİYATI UKRAYNA'YA BAĞLI”

Rus gazının Avrupa pazarına sorunsuz ulaşmasının Ukrayna'ya bağlı olduğunu söyleyen Galkin, “Ukrayna kış öncesi Rusya'dan gelen gazı depoluyor ve daha sonra Avrupa'ya iletiyor. Şu anda orada toplam 8,5 milyar metreküp gaz bulunuyor. Transitin sorunsuz olması için kış öncesi depodaki gaz miktarı 20 milyar metreküp olması gerekir.” dedi.

Galkin, “Önemli olan Ukrayna'nın bu ödemeyi yapıp yapamaması. Bu yüzden transit sevkiyatı risk etmemek için 100 dolarlık indirim yaptık. Buna rağmen Ukrayna'nın Neftogaz şirketinin yeteri kadar parasının olmadığı yönde belirtiler var.” bilgisini paylaştı.

Son olarak Avrupa Birliği'nin Rus doğalgaz devi Gazprom'un orta ve doğu Avrupa'da hakim konumunu kötüye kullandığı ve anti-tekel yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmasını değerlendiren Galkin, “Dava ile ilgili gelişmeler daha yeni bekleyip bakmak lazım. Bize göre itiraz ettikleri konular yeni alınan kararlardan çok daha önce anlaşmaya varılmıştı. Enerji Bakanlığı temsilcisi olarak bu kararın siyasi olmamasını isterdim.” dedi.