Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, 2020 yılına doğru Çin ile ticaret hacminin 200 milyar dolara çıkartmayı planladıklarını söyledi.
Rusya’nın Yekaterinburg kentinde Rus-Çin İş Dünyası Forumu’nda konuşan Manturov, 2014 yılında ikili ticaret hacminin 90 milyar dolara yaklaştığına işaret etti. Rus Bakan, “Önümüzdeki hedef, bu rakamı 2020 yılına doğru 200 milyar dolara kadar artırmak. Bence sanayi işbirliği bu sistem içinde belirleyici ve perspektifli faktör olması gerekir. Ticaret hacminde Rusya ithalatının önemli payını petrol ve doğalgaz ürünleri oluşturuyor. Burada petrol ve doğalgaz ürünlerinin payı büyük, ama doğal kaynaklar olmayan ürün ithalatı da yaklaşık 50 milyar dolar. Bu ürünlerin ticaretinin artırılmasına çalışacağız.” dedi.
Çin firmalarıyla işbirliğinin artırılmasına önem verdiklerini söyleyen Manturov, “Karşılıklı ticari ve yatırım sayısının artırılması için verimli koşullar oluşturmak lazım. Devlet, bilim ve iş dünyası aracılığıyla ilişkilerin artırılması önemli.” şeklinde konuştu.
21 Mayıs 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin’e yaptığı resmi ziyarette iki ülke arasında 30 yıllık toplam 400 milyar dolar değerinde doğalgaz anlaşması imzalanmıştı. Putin’in Çin temasları çerçevesinde iki ülke 30’un üzerinde anlaşma imzalamıştı.