Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, bütçe açığının azaltılmaması durumunda kara gün fonu olarak bilinen Rezerv Fonları’nın tükeneceğini ve para basmak zorunda kalınacağı uyarısında bulundu. Bütçe giderlerinin kısılması ile ilgili parlamentonun alt kanadı Duma’da gerçekleşen oturumda konuşan Siluanov, "Biz rezervlerimizi çok dikkatli kullanmak zorundayız. Gayri safi milli hasılanın yüzde 3,7’si kadar açık var." dedi.

Petrol varil fiyatlarının düşmesi, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar ekonominin küçülmesine ve bütçe gelirlerinin daralmasına neden oluyor. Duma’da gerçekleşen görüşmelere göre, bütçe açığının kapatılması için 3,1 trilyon ruble (53 milyar dolar) rezerv fonlarından harcayacak. Rezerv fonlarında sadece 2,6 trilyon ruble kalacak.

Bütçe giderlerinin kısılmaması durumunda Rezerv Fonları’nın tamamı ile tükeneceğini, bunun kabul edilemez olduğunu belirten Siluanov, "Eğer Merkez Bankası bütçe açığını kısa vadede kapatmak için para basmaya kalkarsa, o zaman da enflasyon fırlar. Şimdiden yüzde 13’ün üzerinde olan enflasyon rakamları Rusya ekonomisi açısından sorun." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bütçe açığını kapatılması için giderlerde yüzde 10 civarında kesinti yapılmasını istedi. Rus lider başta kendi maaşı olmak üzere Kremlin idaresinin giderlerinde yüzde 10 kesinti yaptı.

Rusya Maliye Bakanlığı, petrol fazlası gelirlerden oluşan rezerv ve ulusal refah fonlarının bir ay içinde yüzde 10-20 civarında azaldığını açıklamıştı.

Petrol fiyatlarının düşmesi ve gelirlerin azalması nedeni ile fonlardan harcama artmaya başladı. 1 Şubat’ta 85 milyar dolar olan rezerv fonu 1 Mart’ta 75,7 milyar dolara geriledi. Ulusal refah fonu da yüzde 10 azalarak 1 Mart itibari ile 73,6 milyar dolara düştü.

Rusya Federal İstatistik Servisi’nin verilerine göre Şubat 2009’da rezerv fonları 137,3 milyar dolarla, Kasım 2009’da da ulusal refah fonu 93,3 milyar dolarla rekor kırmıştı.