Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede devalüasyon gıda ürünlerinin yüzde 50-100 civarında zamlanmasına neden oldu. RBC’nın haberine göre vatandaşlar taze gıda yerine daha ucuz olan konserve alımına yöneldi.

Ünlü konserve gıda satıcıları Dyadya Vanya ve Corrado, 2014’de satışlarını yüzde 65 artırırken, Ogorodnikov yüzde 40 ve Ekoprodukta da yüzde 25 daha fazla satış gerçekleştirdi.

Rusya’nın en büyük market zincirlerinden Dixy’nin 2014 satışlarında da konserveler yüzde 15 artışla en çok satan ürünler oldu. Rus salatası için kullanılan ürünler, yeşil bezelye, mısır ve dondurulmuş gıdalarda satışlar sert bir şekilde yükseldi.

Rusya’da enflasyon rakamları Ocak ayında yıllık bazda yüzde 15’i buldu. İkinci çeyrekte enflasyon rakamlarının yüzde 17’ye kadar çıkması bekleniyor.

Yaş meyve ve sebze fiyatları ise enflasyonun çok üzerinde arttı. Rosstat’ın verilerine göre Ocak ayında yaş meyve ve sebze fiyatlarında artış yüzde 40’ın üzerinde.

RBC konserve gıda ürünlerinde fiyatların düşük olmasının yanı sıra, Rusların kriz döneminde gıda stoku yapma alışkanlıklarının da satışları artırdığına dikkat çekti.