Rusya’nın en büyük ikinci bankası VTB Başkanı Andrey Kostin, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların iş ortamına sert etkisi olmadığını, yabancı yatırımcılarla birlikte dev projelerin uygulanması için yeterli kaynak olduğunu söyledi.

Rusya’da derin kriz olmadığını ve kaynakların yeterli olduğunu ifade eden Kostin, “Rusya’da şirketler normal faaliyetlerini sürdürüyor. Rusya’da iş dünyası ikili ilişkileri geliştirerek mali kaynakları oluşturabiliyor.” dedi.

Petrol varil fiyatlarının 57 dolara kadar yükselmesi ile ruble güçlenmeye devam ediyor. Serbest piyasada dolar 55 rubleye kadar geriledi. Mali piyasalarda yaşanan olumlu gelişmelerin reel sektörü de etkilemesi bekleniyor.

2015’de yüzde 4-5 küçülme bekleyen Rusya, petrol varil fiyatlarının 50 doların üzerinde seyretmesi durumunda 2016’dan itibaren yeniden büyümeye başlayacak.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov da mali sektörün istikrara kavuşmasının ardından reel sektörde yıl sonuna kadar iyileşme yaşanacağını ifade etti.

Rusya Bankalar Birliği’nin düzenlediği oturumda konuşan Siluanov, “Biz mali sektörden sorumlu otoritenin aldığı kararların etkili olduğunu düşünüyoruz. Mali sektörde yaşanan istikrar, reel sektörün de istikrara kavuşmasını sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da yaptığı konuşmada bankacılık sektöründe durumun istikrarlı olduğunu kaydetti.

Rusya Merkez Bankası’nın çeşitli stres test uygulamaları yaptığını, petrol varil fiyatlarının 40 dolar seviyesine inmesi durumunda da nakit yeterlilik açısından sorun yaşanmayacağını ifade eden Nabiullina, krize rağmen ticari bankaların yıl sonu karının 100 milyar rubleye (1,8 milyar dolar) ulaşabileceği öngörüsünde bulundu.