Rusya’ya ihracat, Basitleştirilmiş Gümrü Hattı’ndan (BGH) Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda yapılacak. Bu çerçevede talep eden firmalara danışmanlık ve denetim hizmetleri bedelsiz verilecek.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, uygulamanın ilerlemesi ve yaygınlaştırılmasına sunduğu katkılardan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye teşekkür etti.

Büyükekşi, Türkiye ile Rusya’nın gümrüklerde karşı karşıya kaldığı sorunların aşılması adına yapılan görüşmelerin ve anlaşmanın ardından hayata geçirilen BGH sistemine yönelik açıklamalarda bulundu. Büyükekşi, "2008'de ilk olarak Rusya'nın Vnukovo Havalimanı ile Atatürk Havalimanı hattında ihracatlarda pilot uygulama ile başlatılan BGH sistemi TİM'in koordinasyonuyla ilerletildi. Bu uygulamanın TİM'in koordinasyonunda etkin bir şekilde devam ettirilmesiyle ihracatta kolaylıklar tanınması, maliyetlerin indirilmesi hedefleniyor." dedi. Büyükekşi uygulamanın yaygınlaştırılmasının; Rusya tarafında bütün gümrük alanlarını kapsamasının planlandığını belirtti.