Samsun’un Havza ilçesi 25 Mayıs Küçük Sanayi Sitesi esnafı, hasat döneminin başlaması ile birlikte işlerinin henüz açılmaması ile zor günler yaşıyor. Tarım aletlerine yönelik iş yapan esnaf, hasat mevsimin yaklaşması ile işlerinin artacağı umudunu beklerken işlerin geçen seneye göre daha çok azalması ile hayal kırıklığına uğradı.

Merkez'e bağlı Aslançayır Mahallesi yolu üzerinde faaliyet gösteren 25 Mayıs Küçük Sanayi sitesi esnafı, buğday, arpa hasadının başlaması ile birlikte işlerinin düştüğüne dikkat çekti. İşlerindeki temelinde hasada başlayacak olan çiftçilerin kullanacakları makine ekipmanlarının bakım tamir ve onarımın olduğunu belirten esnaf Cesur Şahin, şöyle konuştu: "2015 yılı hasat zamanı başlaması sebebi ile Sanayi sitemizde işlerin yoğunluğu başlamıştır. Tabiki geçen seneye nazaran biraz daha işlerimizde bir düşüklük var. Bunun sebeplerinden biri Ramazan ayının erken gelmesi ile birlikte, yağan yağmurların artması, köylerde insanların kalmaması neticesinde kimse önceki gibi çiftçilik yapmıyor. İşlerimiz inşallah düzelir umudu ile bekliyoruz. Çiftçinin hasadından sanayi esnafı da nasibini alır." Dizel pompa ustası olduğunu dile getiren Cesur Şahin, "Biçerbağlar, biçerdöver, tırpan ve diğer benzeri zirai makinelerin her türlü bakımını yapıyoruz. Çiftçi bu makineleri ancak hasatta kullanıyor. Ondan sonra da deposuna kaldırıyor. Biz de ancak iki aylık bir sürede tamir ve bakımla ekmeğimizi kazanıyoruz." diye konuştu.

Sanayide biçerbağlar ustalığı yapan Mehmet Yüksel, bu sene eski aletleri tamir oranının geçmiş yıllara az daha fazla olduğuna dikkat çekti. Yüksel, şunları kaydetti: "İşlerin hiç tadı yok, iş yerin makine dolması lazım iken elimizde bir tane makine var. İşsizlik var hava şartlarında yağmurlu gidince ekim geç olacak. Köylünün durumu iyi değil, bizim köyde kimse kalmadı, 150 hanede 80 yaşında adamlar var genç nüfus köyde kalmak istemiyor. Köyler göç ediyor köyümüzde ekilmeyen arazi gün geçtikçe çoğalıyor. Kuraklık, şiddetli yağış, dolu ve sel felaketleri çiftçinin topraktaki mahsulüne zararı oldu. Bundan dolayı çiftçi yeni sıfır makine alacak durumu olmadığı için elinde bulundurduğu makineyi gelip bize tamir ettiriyor.''