İzmir'in Torbalı Ticaret Odası (TTO), 35 kişilik heyetle Aydın’a çıkarma yaptı. Burada iş dünyasının temsilcileriyle biraraya gelen heyet, yeni pazarlar oluşturmak ve ticaret yapmak için görüştü.

Son rakamlara göre ihracatta 61 ili geride bırakan TTO, Aydın’da bir dizi ziyaret yaptı. İşadamlarının işbirliği görüşmelerinin olduğu toplantılarda Aydın ve Torbalı ekonomisi tanıtıldı. Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Organize Sanayi Bölgesi’ne ziyaretlerde konuşan TTO Yönetim Kurulu Başkanı Abdülvahap Olgun, “Komşu ilimiz olan ve son yıllarda büyük bir atılım içerisinde olan Aydın'ın sanayisinin efeleriyle işbirliği yapmaya hazırız. Gelin hep beraber önce Ege’yi, sonra Türkiye’yi uçuralım.” dedi. Ortak meclis toplantısında konuşan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken ise, “Torbalı’nın içinden her geçtiğimizde, ne kadar büyüdüğüne bir kez daha şahit oluyoruz. Bu gelişimden dolayı sizleri tebrik ediyorum.” dedi. Torbalı’nın son yıllarda yakalamış olduğu ivmeyle Türkiye’ye model olabilecek bir merkez haline geldiğini belirten Olgun da ilçelerinde faaliyet gösteren firmaların, 2014 yılında 26 sektörde 100 ülkeye ihracat yaptıklarının altını çizdi. Olgun, “Torbalı’dan 2014 yılında 863 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2015 yılı hedefimiz, 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak. Aydın’da model almamız gereken güzel çalışmalar var.” ifadelerine yer verdi.

ORTAK TİCARET TEKLİFİ

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, “Verimli topraklarımızda çam fıstığı (künar), kestane, incir, zeytin, zeytinyağı ve pamuk başta olmak üzere birçok ürün yetişmektedir. Verimli topraklarda yer almamıza rağmen son dönemlerde bir gerilememiz söz konusudur. Tarım, sanayi ve turizm alanında birçok değerimiz olmasına rağmen havaalanımızın olmaması yüzünden değerlerimizi tanıtamıyoruz. Havaalanımızın açılması için 2010 yılından bu yana mücadele ediyoruz. Sanayi alanında göstermiş olduğu ilerlemeyle Torbalı’yı tebrik etmek gerekiyor. Birçok alanda faaliyet gösteren firmalarımızla ortak ticaret yapabilir, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürebiliriz. Borsa olarak her konuda desteğe hazırız. Ziyaretiniz için borsamız adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

AYTO Başkanı Ülken de Torbalı ve Aydın’ın teşvikler noktasında 2. Bölge’de yer almasını büyük bir kayıp olarak gördüğünü ifade etti. Bölge teşviklerinden ziyade, sektörler ve ilçeler bazında teşvik yapılmasının daha doğru olacağını dile getirdi. Hakan Ülken, Torbalı ile Aydın arasındaki ilişkilerin, beşeri konumdan ticari ilişkilere dönüşmesi temennisinde bulundu.