Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 25 milyonluk yatırımla katı atıktan enerji üretecek. Belediye çöpten 40 bin konuta enerji üretecek.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kente çevresel açıdan önemi büyük olan bir tesis kazandırma yolunda ilk adımı attı. Katı atık bölgesinde dev bir tesis kuruluyor. Kurulacak bu tesis sayesinde çevresel sorunların önüne geçilmiş olup, bunun yanı sıra çöpten elde edilecek elektrik enerjisi ile ilk etapta 20 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak olup, ilerleyen dönemde yeni yatırımlar ile 40 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak.

Yükleyici firma yaklaşık 25 milyon TL değerinde yeni yatırımlar yapacak. Bu yatırımlar, 110 bin metrekarelik çöp depolama alanı, çöpten elektrik enerjisi üretim tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, ayrıştırma tesisi ve kompost gübre üretim tesisi yapılacak. Yapılacak olan bu yatırımlar, üretilecek olan elektrik enerjisi gelirinden karşılanacak olup, Büyükşehir Belediyesi'nden hiçbir ödeme yapılmayacaktır. Buna bağlı olarak Büyükşehir Belediyesi her yıl ödediği yaklaşık 1.5 milyon TL çöp imha bedelinden kurtulmuş olacak. Söz konusu tesis Türkiye'deki emsal tesislere göre en yüksek gelir ile yüzde 58'lik kar payı, her yıl düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak. Yaklaşık 7 ayda tamamlanması beklenen tesislerde üretilecek enerji ile 2018 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi, 5 milyon TL gelir elde edecek.

Katı alan bölgesinde düzenlenen imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, yapılacak tesisin uzun süredir devam eden bir sorunu ortadan kaldıracağını söyledi. Söz konusu bölgede var olan çöp toplama alanını yıllardır bölgeye hem ekonomik hemde sağlık açısından ciddi zararlar verdiği ifade eden Başkan Güvenç, hizmete başladıkları andan itibaren katı atığın bir tesiste enerjiye dönüşmesi için çalışmalar başladıklarını belirtti.

Kurulacak olan tesisin Şanlıurfa'da bir ilk olduğuna dikkat çeken Başkan Güvenç, şunları kaydetti: "Hemen yanı başımızda Şanlıurfa’nın vahşi depolama diyeceğimiz etrafı rahatsız eden bir çöp biriktirme merkezi var. Burada yıllardır herhangi bir üretim yapılamamakta ve her yıl da belediyemiz buranın yönetimi ile ilgili külfete katlamakta, maddi harcama yapmaktaydı. Yıllık bir buçuk milyon giderimiz olmaktaydı. Geldiğimiz günden itibaren buranın rehabilite edilmesi, çevreye yayılan kokuların ortadan kaldırılması ve düzenli depolamaya geçilerek enerji üretiminin arayışına girdik. Yaptığımız çalışmalar ve araştırmalar sonunda ihalemizi yaptık ve bugün sözleşme aşamasına geldik. Şanlıurfa'mıza hayırlı olsun."