Almanya’da kamu sektöründe çalışanları kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü turuna az bir zaman kala yeniden yoğun bir şekilde gündeme getirilen uyarı grevleri devam ediyor. En yoğun grevler; Berlin, Schleswig-Holstein ile Mecklenburg-Vorpommern Eyaletleri’nde gerçekleştirildi.

Bir çok resmi dairenin kapıları kapalı kaldı, öğrencilerin dersleri boş geçti, anne babalar çocuklarını yuvaya veremediler. Ver.di (Hizmetliler Sendikası), GEW (Eğitim ve Bilim Sendikası) DBB (Memurlar Sendikası) ve GdP (Polis Sendikası) adlı sendikalar toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü turundan önce işveren konumundaki eyalet yönetimleri üzerindeki baskıyı arttırmak istiyorlar. Sendikalar çalışanların maaş ve ücretleri yüzde 5,5 oranında zam talep ediyorlar veya maaş ve ücretlerin ayda en az 175 Euro arttırılmasını istiyorlar.

Öte yandan meslek eğitimi gören öğrencilere ödenen aylıklara 100 Euro zam talebi de ısrarlı bir şekilde sendikaların gündeminde bulunuyor. Sendika öğrencilerin meslek öğrendikleri işyerlerinde işe alınmalarını da talep ediyor.

SEKİZ EYALETTE GREV VARDI

Sekiz eyalette yapılan grevler tam gün sürdü. Grevlerin yoğun olarak gerçekleştirildiği başkent Berlin’de çeşitli ilçelerde trafik felce uğradı. Grev nedeniyle düzenlenen gösterilerden ötürü sayısız cadde ve sokak trafiğe kapatıldı. Merkezi miting Friedrichstrasse tren istasyonuna yakın Dorothea-Schlegel-Platz adlı meydanda, sabah saat 10.00’da gerçekleştirildi. Berlin’deki merkezi mitinge 17 bin kişi katıldı. GEW-Eyalet Başkanı Doreen Siebernik mitingte “İyi yapılan işe iyi maaş ödenmelidir” diyerek işletmelerin verdiği emeklilik maaşlarında kesintiye gidilmesine izin vermeyeceklerini söyledi ve “Ellerinizi emeklilik maaşlarımızın üzerinden çekin” şeklinde seslendi.

Öğretmenlerle eğitmenlerin yanı sıra birçok bakanlıklar düzeyindeki resmi daire, belediyeler ile belediyelere bağlı çalışan kuruluşlar, polis gibi kurumlar kısmen hizmet vermedi. Eğitim ve Bilim Sendikası GEW Berlin’de 28 bin öğretmenin görev yaptığını, bunların 12 bin 500’ünü sözleşmeli öğretmenler oluşturduğunu bildirdi. Almanya’da sözleşmeli olarak çalışan 200 bin öğretmen kendilerine özel bir sözleşme yapılması gerektiğini savunuyorlar ve maaşlarının memur statüsündeki öğretmenlerle aynı seviyeye yükseltilmesini talep ediyorlar.

Berlin’de devlete bağlı olarak hizmet veren yaklaşık 300 çocuk yuvası ile 700 okulda görev yapan öğretmenler ile eğitmenlerin çoğunluğu grevlere iştirak ederken özel okullar grevlere katılmadı. Siebernik velilerin eğitmenlerle öğretmenlerin hak talebiyle düzenledikleri grevlere anlayışla yaklaştığını söyledi. Siebernik velilerin günlerce önceden grev üzerine bilgilendirildiğini de sözlerine ekledi. Kamu sektöründeki üçüncü toplu sözleşme görüşmeleri gelecek hafta, Pazartesi ve Salı günü, Brandenburg Eyaleti’nin başkenti Potsdam’da gerçekleştirilecek. Sendikaların taleplerine işveren konumundaki eyalet yönetimleri şu ana dek henüz karşı bir teklif getirmedi.