Köln Almanya Ekonomi Enstitüsü’nün ortaya koyduğu bir araştırmaya göre ülke ekonomisi potansiyelinin altında çalışıyor. Almanya ekonomisinin özellikle yatırım noktasında zayıflama kaydettiğini dile getiren enstitü direktörü Prof. Dr. Michael Hüther söz konusu olumsuz gelişmeden Büyük Koalisyon (CDU/CSU/SPD) hükümetini sorumlu tuttu.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Prof. Dr. Hüther, “Büyük Koalisyon hükümeti yürüttüğü ekonomi politikasında ekonomiyi nasıl büyütürüz sorusuna cevap aramak yerine, bu büyümeyi farklı kurumlara ve alanlara nasıl paylaştırırız sorusuna cevap bulmaya çalışıyor. Bu da yatırımcıları endişelendiriyor." dedi.

Erken emeklilik, asgari ücret ve süresi sınırlı isçiliğin Büyük Koalisyon hükümeti tarafından yeniden düzenlenmemesinin Alman şirketleri için koşulları zorlaştırdığını vurgulayan Hüther, Almanya'daki sıkı bürokrasinin yatırımcıları kaçırdığını dile getirdi. 2 bin 900 şirket ile yapılan araştırmadan çıkan sonuca göre de Alman ekonomisinin zorluk çektiği bir diğer konu ise kalifiye eleman eksikliği. Özellikle teknik ve sağlık alanlarda kalifiye elemana ihtiyaç olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hüther, “Almanya’nın göçmelere ihtiyacı var.” ifadesini kullandı.

Almanya’nın vasıflı göçmenlere ihtiyacı olduğuna da parmak basan enstitü direktörü, ülkede çok sayıda vasıflı göçmenin de olduğunu, Almanya dışından gelen akademisyen oranının 15 sene içerisinde yüzde 17'den yüzde 31'e yükseldiğini söyledi.

Son olarak Hüther, Almanya’da İslam karşıtı Pegida çizgisinde devam eden eylemlere rağmen ülke genelinde göçmenlere karşı hüsnü kabul kültürünün arttığını araştırmaların ortaya koyduğunu savundu.