İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, son günlerde yaşanan terör olaylarının ekonomiye olumsuz yansımalarına dikkat çekerek, “Ekonomi, siyasetin ve silahların gölgesinde. Silahların gölgesinde ekonomi olmaz.” dedi. Siyasetin kendisini derleyip toparlaması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Seçimlerden bu yana 52 gün geçti, ne var ortada?” diye sordu.

İZTO Başkanı Demirtaş, temmuz ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde yaşanan terör olaylarına değinerek, bunun ekonomiye yansımalarına dikkat çekti. Bu olayların ekonomiyi de olumsuz etkilediğini vurgulayan Demirtaş, dövizin fırladığını, turizmde rezervasyonların iptal olduğunu ve yabancı yatırımcının ürktüğünü söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynağının önemli bir kısmı savunmaya harcanmasına rağmen ülkenin birliği, beraberliği, barış ve huzurunun sağlanamadığını ileri süren Demirtaş, “Ülkemizin dış politikasının, sınır güvenliği uygulamalarının, her şeyin gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi. Ülkenin sınır güvenliğinin her şeyin önünde olduğu ve mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “40 yıl sınırlarımız içindeki mayınları temizledik. Şimdi beton kanal veya dikenli tel çekerek sınır güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bu neye benziyor? Üzerinize hiçbir şey giymeden eşek arılarının yuvasına çomak sokarsanız, çıkanlar mutlaka bir yerlerinizi sokacaktır. Bugüne kadar önlem alınmadı, sınır güvenliği sağlanmadı. Kalekol dediğimiz karakolların ne kadar güvenliksiz olduğunu geçtiğimiz yıllarda gördük. Kaç kalekol yapıldı acaba? Türkiye Cumhuriyeti’nin çok önemli bir kaynağı savunmaya harcanmasına rağmen ülkenin birliği, beraberliği, huzuru ve barışı için yapılanların doğru yapılmadığını, eksik ve yanlış olduğunu burada ifade etmek durumundayız. Umarım bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan hiç kimseyi rahatsız etmeden, bu ülkenin birliği, beraberliği bütünlüğü, barış ve huzur sağlanır.” diye konuştu.

‘HÜKÜMET, SON DAKİKAYA KADAR HÜKÜMET OLMANIN ZEVKİNİ Mİ DUYMAK İSTİYOR?’

Ekrem Demirtaş, genel seçimin üzerinden 52 gün geçmesine rağmen hükümetin hala kurulamamasına da tepki gösterdi. Mevcut durumda ya koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulacağını belirten Demirtaş, bir ihtimalin de erken seçim olduğunu hatırlattı. Prosedüre göre seçimden belli bir süre sonra hükümet kurma mecburiyeti olduğunu dile getiren Demirtaş, “7 Haziran seçimlerinin üzerinden 52 gün geçti. Ya koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulacak. Elbette bir ihtimal daha var, o da hükümetin kurulamaması ve erken seçime gidilmesi. Gazetelerde iş dünyası temsilcileri, ekonomimizin bir erken seçimi kaldıramayacağını, partilerin mutlaka uzlaşması gerektiğini ifade ediyor. Biz her ihtimali kaldırabiliriz. Bakın, 52 gündür yeni hükümet yok, ne oluyor? Ama bizim huzur ve barışa ihtiyacımız var. Şu andaki hükümet son gün, son dakikaya kadar tek başına hükümet olmanın zevkini mi duymak istiyor? Bu belirsizlik ortamının bir an önce ortadan kalkması lazım. Biz ne erken seçimden ne koalisyondan ne de başka bir şeyden korkarız ama siyaset de bir an önce karar vermeli. Bizim arzu ettiğimiz, belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması. Her ihtimali kaldırabiliriz ama huzur ve barışa ihtiyacımız var. Bu olursa gerisi önemli değil.” şeklinde konuştu.