Fransa'da temyiz mahkemesi, yüzlerce kadının göğsüne tıbbi standartlara uymayan silikon takmakla suçlanan firmayı denetleyen Alman şirketini akladı.

Aix-en-Provence Temyiz Mahkemesi, kusurlu silikon üretmekle suçlanan Fransız Poly Implant Protez (PIP) şirketine güvenik sertifikası veren Alman TÜV Rheinland Uluslararası Standartlar Sertifikasyon ve Denetim Şirketi'nin, belgelendirme kuruluşu olarak yükümlülüklerini yerine getirdiği ve uygulamada hatalı davranmadığına hükmetti.

2013 yılında görülen davada Toulon Ticaret Mahkemesi, Alman şirketin mağdur olan bin 700 kadına kişi başı 3 bin 400 Euro ödemesine hükmetmişti. Şirketin, kararın durdurulması yönündeki başvurusunun reddedilmesi üzerine TÜV mağdurlara 5,8 milyon Euro ödeme gerçekleştirmişti. Aix-en-Provence Mahkemesi'nin kararı sonrası şirket avukatları, mağdur kadınların ödenen parayı geri vermesi gerektiğini belirtti. Fakat mahkeme kararında bu konuda bir hüküm yer almadığı kaydedildi.

Toulon Mahkemesi'nin kararından sonra PIP ile çalışan Bulgar, Brezilya, İtalyan, Suriye, Meksika ve Romanyalı altı distribütör da, TÜV'den toplam 28 milyon Euro geri ödeme talep etmişti. TÜV'un avukatı Cecile Derycke, "Bu karar TÜV'ün sorumluluğunu ortadan kaldırıyor. Toulon Ticaret Mahkemesi'nin kararını da iptal etti." diyerek distribütörlerin taleplerinin boşa çıktığını savundu. Derycke, Fransa'daki yargılamalardan sadece Toulon Ticaret Mahkemesi'nin kararının TÜV aleyhinde olduğunu hatırlattı.

Fransız PIP şirketi, kusurlu silikon ürettiği gerekçesiyle 2010 yılının Mart ayında kapatılmıştı. Ürettiği silikonların yüzde 80'ini yurtdışına ihraç eden PIP şirketinden mağdur olmuş kadın sayısının Fransa'da 30 bin yurtdışında ise yüz binlerce kadını bulabileceği belirtilmişti.