Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, pamuk politikaları böyle giderse üreticilerin başka ürün arayışının hızlanacağını söyledi. Yaptığı açıklamada, üreticinin elinden pamuğu ucuza almak için değişik taktikler uygulanmaya başlandığını belirtti.

Pamuk borsasında hayali fiyatlar belirlendiğini iddia eden Oda Başkanı Kocabaş, “Bu fiyatlar, gerçek fiyatların altında oluyor. Bu gerçek olmayan fiyatlar üzerinden, çiftçimizin binbir zahmet ve yüksek maliyetle ürettiği pamuk satın alınmak isteniyor. Söke pamuğuyla eşdeğerde pamuk, dünya borsalarında dün itibarıyla 4,85 TL'den işlem görürken bizim pamuğumuz 4,40 TL'den işlem görüyor. Aradaki fark, 45 kuruşu buluyor. Pamukta yaşanan bu durum, çiftçimize büyük zarar verirken ülkemiz pamuk üretiminin de giderek sonunu hazırlıyor. Söke pamuk üreticileri, bugüne kadar oynanan bu oyunlara karşı pamuk üretiminden vazgeçmemek için direniyor.” dedi.

Böyle giderse pamuk üreticisinin başka ürün arayışlarının hızlanacağını söyleyen Mustafa Kemal Kocabaş, şunları kaydetti: “Söke ovamızda şimdiden soya ve domates gibi ürünler daha fazla ekilmeye başladı. Unutmayalım ki üretici pamuk üretmezse iplikçi dışarıya bağımlı hale gelecektir. Sürdürülebilir pamuk üretimi için tüm sektöre görev düşüyor. Sökeli pamuk üreticisi, dünyayla eşdeğer pamuk üretmeyi öğrendi. Çiftçimiz, yüksek kalitede pamuk üretiyor. İplikçinin istediği yüksek kalitede pamuğu da biz üretebiliyoruz. Bugün kaliteli pamuğu düşük fiyata almak kârlı olabilir ancak bunun acısını yine iplikçi çekecektir. Hayali pamuk fiyatlarıyla iplikçi, kendi ayağına kurşun sıktığının farkında değil. Buradan uyarıyoruz, biz pamuk ekmezsek onların geleceği olmaz. Ülke ekonomisi bu durumdan büyük zarar görür. Bu tür fiyat oyunlarının içine girilmemelidir.”