Hükümetin Amasya’da Soma Holding'e termik santral kurma izni vermesi çevrede yaşayan vatandaşların tepkisini çekiyor. Vatandaşlar Soma’da 301 işçinin ölümüne sebep olan firmaya güvenmediklerini ve santralin sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle protesto yürüyüşü yaptı.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde faaliyet gösteren Merzifon Çevre Platformu (MÇP) üyeleri ve gönülleri Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Soma Holding'in kurmak istediği santral iznini protesto eden üyeler basın açıklaması yaptı. Açıklamada termik santral kurulmasını istemediklerini belirtti. “Zehir solumak istemiyoruz”, “Termik santrale hayır” yazılı pankartlar açan protestocular Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı protesto gösterilerinde Merzifon Çevre Platformu Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Dr. Taner Çetinkaya, "İlçemize yapılması planlanan Termik santralini istemiyoruz.Dünyanın başka herhangi bir ülkesi, bu kadar ölümlü bir kazanın yaşanmasına neden olan şirketin bırakın yeni tesis kurmasına izin vermeyi, işletmekte olduğu tesisi de kapatırdı. Ama maalesef ülkemizde işler hep tersine işliyor. Neredeyse ölen maden emekçileri ve yakınları sorumlu tutulacak ve cezalandırılacak. Bugün 13 Mayıs’ta Soma’da 301 maden emekçisini katledenlerin yargılandığı gün. Bugün 301 eş, 301 baba, 301 evlat acısı çekenlerin gözyaşlarını bir nebze olsun durdurulacağının facianın sorumluların cezalandırılacağı umudunu taşıyanların günü. Şimdi aynı şirket, yani Soma Holding’e bağlı Gürmin Madencilik A.Ş. Suluova-Merzifon arasındaki Yeni çeltek mevkiine termik santral kurmak istiyor. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu süreci tamamlanmak üzere." dedi.

“Yeni Çeltek bölgesine kurulması planlanan Termik Santralde bölgenin su kaynaklarıyla çalışacağı için Suluova, Merzifon ve Amasya bölgesinde halkın kullanacağı su kalmayacaktır.” diyen Çetinkaya, “Bizler insan sağlığını ve yaşam kalitesini bu kadar olumsuz etkileyen bir enerji kaynağı yerine; geri dönüşümlü ve temiz enerji kaynaklarını tercih ediyoruz. Dünya döndüğü ve güneş sönmediği yani hayat devam ettiği sürece rüzgâr ve güneşte olacaktır. Kömür, Yeni çeltek’te en fazla 25 yıl daha çıkartılacak ve daha sonra bitecektir.” şeklinde konuştu.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.