GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tarım ürünlerinden daha fazla gelir elde edebilmenin en önemli yolunun tarıma bağlı sanayinin geliştirilmesinden geçtiğini bildirdi. 

Tiryakioğlu, yaptığı açıklamada, dünyada kırsal alanlardan kentlere doğru sürekli bir göç dalgasının yaşandığını ve bu durumun tüketici toplum sayısını arttırdığını belirterek tarımda sanayileşmeyi başaran ülkelerin, tüketim endeksli yeniden şekillenen dünya ticaret haritasında en büyük ihracatçılar konumuna gelebileceğini ifade etti.

Tarımın artık sadece bir geçim kapısı olmadığını, sanayi ile önemli bir gelir kaynağı haline dönüştüğünü kaydeden Tiryakioğlu, 2050 yılında dünya nüfusunun geleceği nokta ve buna paralel gelişecek olası gıda sorunlarının, tarımın ve tarıma dayalı gıda sanayinin önemini daha da arttıracağını vurguladı.

Tiryakioğlu, Türkiye'de ve özellikle Gaziantep'te tarıma dayalı sanayileşme hamlesinin önemli ölçüde yakalandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Birçok üründe dünyanın en önemli  tedarikçi şehri konumundayız ama markalaşma konusunda bazı eksikliklerimiz var. Piyasalarda kendimizi daha rahat tanıtabilmek için elimizdeki tarım imkanlarını ve sanayi deneyimimizi birleştirip gıda alanında dünya markaları üretmemiz gerekiyor. Türkiye'nin tarımsal ürün ithal eden Ortadoğu, Kuzey Afrika, AB ve Kafkasya gibi bölgelere yakınlığından dolayı önemli bir avantajı var. Yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyanın tam ortasındayız ve bundan en iyi şekilde istifade etmemiz gerekiyor."

İhracatta Türkiye'nin 500 milyar dolar olan 2023 hedeflerini yakalayabilmesinde tarım sanayinin önemli bir yer tutacağını savunan Tiryakioğlu, şöyle konuştu:

"İhracatta son dönemlerde çok büyük mesafeler kat ettik. Dünyada mal satmadığımız ülke yok gibi. Ülke ihracatımız, 2002 yılında yaklaşık 36 milyar dolar seviyelerindeyken şimdi bu rakam 160 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Bu rakamı 500 milyar dolara taşıyıp dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak, katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bunun yolu da tarıma dayalı sanayiden geçiyor. Gaziantep, un, makarna, bulgur ve bitkisel yağlarda bu alanda önemli bir atılım gerçekleştirdi. Ama bunu daha da arttırabilmek için elimizdeki tarım ürünlerini sanayi ürünlerine çevirmemiz gerekiyor."

Tiryakioğlu, ayrıca TOBB'un bu alanda çeşitli çalışmalar yaparak ülke tarımının gelişimine öncülük ettiğini ve bu gayretlerin meyvesini de son yıllarda vermeye başladığını da sözlerine ekledi.