Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu yıl buğdayın çiftçiye maliyetinin 0,90 TL olduğuna dikkat çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin kârlılık ve sürdürülebilir bir üretim için buğdayın kilogramını 1,1 TL olarak açıklaması gerektiğini söyledi.

Ülke üretimin yaklaşık yüzde 5-6’lık kısmının karşılandığı Çukurova’da buğday hasadının yine büyük umutlarla başlayıp sancılı başladığını belirten Karademir, "Bölgemizde üretilen buğdayın turfanda olması ve diğer bölgelerde yetişen buğdaylara piyasa oluşturması açısından önem arz etmektedir." dedi. Türkiye’nin her bölgesinde her türlü iklim ve toprak koşulunda buğday tarımı yapılabildiğini hatırlatan Karademir, 350 ile bin 150 mm yağış alan her bölgede yetişen buğdayın gerek dünyada gerek ülkemizde en fazla üretimi yapılan tarım ürünü olduğunu kaydetti.

‘İTHALATA 9.2 MİLYAR DOLAR'

1990’lı yıllardan beri ülke tarımında uygulanan neoliberal politikaların buğday fiyatı oluşumunda kendini gösterdiğini ifade eden Karademir, ZMO’da düzenlenen basın toplantısında üreticinin buğdayı piyasanın acımasız çarkları içerisinde maliyetinin altında satmaya başladığını dile getirdi. Yanlış tarım politikaları sonucu ülkede 2000’li yıllarda 22 milyon ton olan buğday üretiminin 2014’te çeşitli sebeplerle 19 milyon tona gerilediğini anlatan Semih Karademir, "Aynı yıllar içerisinde ülke nüfusumuzun yaklaşık 10 milyon kişi arttığı göz önünde bulundurulursa bu üretim düzeyi ciddi bir tehlike teşkil etmektedir. Yine bu dönemde ne yazık ki tarım ürünlerinde ithalatçı durumuna düşürülen ülkemiz bu yıllar arasında toplam 31 milyon ton ithal ederek yurt dışına 9.2 milyar dolar bir kaynak akıtmıştır." diye konuştu.

Sonraki tarımsal faaliyetlere finans oluşturması ve stratejik önemi açısından üreticilerin buğday üretiminden para kazanmak zorunda olduğunu aktaran Semih Karademir, aksi durumda çiftçinin kırsalı terk edip kentlerin varoşu olmaya, vasıfsız işçi kitleleri oluşturmaya ve madenlerde ölmeye devam edeceğini bildirdi. Karademir, şöyle devam etti: "Tarımsal istihdamın hızlıca azaltılması ancak şehirlerde bu insanlara istihdam imkanlarının yeterince oluşturulmaması, toplumsal bir tehlike meydana getirmekte. Son yıllarda ortaya çıkan işsizler ordusu hem çalışan insanların çalışma koşullarının kötüleşmesini hem de suç oranlarının artmasını tetiklemiştir. İşçilerin insanca koşullarda çalışması, çiftçilerin tarımdan, yerinden, yurdundan kopartılmaması için, yeni Soma’lar, Ermenek’ler yaşamamak için siyasi iradeyi tarıma ve çiftçiye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tarım ürünleri piyasası tüccarların insafına bırakılmamalıdır. İktidarı, devletin yapacağı müdahil alımlar ile halkımızın temel besin maddesi olan buğdaya sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Karademir, yağışa bağlı olarak Çukurova’da bu sezon buğday rekoltesinin 1 milyon ton civarında gerçekleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.