HESA Ekonomi Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesabında kullandığı ürün sepetinden 6 tüketim malını çıkardığını belirtti. Taş, Ocak 2015’te hayata geçen uygulamanın nedeninin açıklanması gerektiğini vurguladı.


Taş, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileriyle ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu. Taş, ‘’Enflasyon sepeti enflasyon rakamları açıklanırken fiyat değişiklikleri araştırılan ve o değişiklikler üzerinden enflasyon rakamları belirlenen belirli malların olduğu mal sepetidir. Normalde tüketim mallarını kapsayan sepet değiştiği zaman TÜİK’ in bunu açıklaması lazım. Bu kamuoyuna açıklanmadı. TÜİK’ in 2014 ve 2015 TÜFE verilerine göre sistematik olarak sürekli bir azalış var. Dikkat ederseniz Ocak 2015’ten itibaren geçen seneye göre yüzde 1-2 puanlık otomatik ve sistematik olarak bir düşüş var.’’ ifadelerini kullandı.

TÜİK 6 TÜKETİM MALINI ÇIKARDIĞINDA ENFLASYON 2015’TEN İTİBAREN DÜŞÜYOR

Ramazan Taş, TÜİK bu 6 tüketim malını çıkardıktan sonra Ocak 2015’ten itibaren enflasyonun sistematik olarak düştüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti:

‘’2014 Aralık ayına kadar 432 tüketim malını kapsayan sepet üzerinden enflasyon hesaplanırken Ocak 2015’ten itibaren 6 tüketim malı buradan çıkarılıyor. Sepetteki mallar 426’ya düşüyor. TÜİK bu 6 tüketim malını çıkardıktan sonra Ocak 2015’ten itibaren enflasyon sistematik olarak düşük gözüküyor. Zihinlere şu geliyor; ‘acaba bu 6 mal ortalamanın üzerinde fiyatı yükselen mal grupları mı?’ Yani bu düşüşün sepetten çıkarılan bu 6 tüketim malının etkisi olabilir diye düşünüyorum. Bu 6 tüketim malını küçümsemek lazım endeks sepetinin ağırlık yapısını ve fiyatı çok yükselen mallar olabilir. Geçen yılın rakamlarına göre bu sene açıklanan enflasyon rakamlarında bir azalışın olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla TÜİK’ in sepetten çıkarılan bu 6 malı niçin çıkardığını açıklaması gerekiyor. O zaman daha doğru bir hesaplama ve yorumlama yapabiliriz.’’

RAMAZAN AYINDA GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLEREDE DÜŞÜŞ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Ramazan ayında en fazla düşüş gösteren grubun yüzde 2,79 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde olmasının gerçeği yansıtmadığını belirten Taş, ‘’Özellikle TÜFE yaz dönemlerinde eksi çıkar ama ilginç bir şey var. Burada geçen yıla baktığınız zaman Geçen yıl Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda bir düşüş olmamış bu çok önemli endeksin yüzde 25’ini oluşturuyor bu grup. Dolayısıyla bu grup endeks sepetinin ağırlık yapısını oluşturuyor. Geçen sene bu mal grubu 0.36 artarken şu anda baktığımız zaman yüzde 2.79 düşüyor. Ramazana arifesinde gıda ve alkollü içeceklerde böyle bir düşüşü tahmin etmiyorum. Böyle bir düşüşü gerçekçi bulmuyorum.’’ diye konuştu.