Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından Kocaeli’nde ilk Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifika Tüpraş’a verildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “En Kolay, En Güvenli Ticaret”misyonu doğrultusunda; “Kolay Ticaret, Büyük Türkiye” projesi kapsamında planlanarak hayata geçirilen, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’ye teslim edildi.
Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statüdür. Serbest Bölgeler dahil Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik, en az üç yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları yetkilendirilmiş yükümlü alabiliyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü ile firmaların zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak, gümrüklerimizdeki iş yoğunluğunun önüne geçiliyor. Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikasına sahip tüm ithalatçı firmalarımızın daha az ve öncelikli olarak kontrole tabi tutulacağı gümrüklerden hızlı geçiş sistemi başlatılacak. 2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda geliştirilen bu uygulama sayesinde, ticaret erbabının uluslararası piyasalarda daha çok tercih edilmesi ile rekabet gücümüz artarak, ihracatın desteklenmesine katkı sağlanacaktır. Bu uygulamanın, önümüzdeki dönemde yaygınlaştırılmasını ve imzalanacak karşılıklı tanıma anlaşmaları ile firmaların diğer ülkelerde de imtiyazlı muamele görmelerinin yolunun açılması hedefleniyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir tarafından, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’na teslim edildi. Bölge Müdürü Musa Aydemir, dünya devi olan Tüpraş’a belgeyi teslim etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, belgenin firmaya ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.