Bursa’nın Mudanya ilçesinde DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri AŞ’de sendika üyelerinin grev kararını uygulamaya başlamalarının ardından şirket yöneticileri açıklama yaptı.

Türk Prysmian Genel Müdürü Erkan Aydoğdu tarafından yapılan yazılı açıklamada, sendikalılaşmanın çok düşük olduğu kablo sektöründe şirketin her daim yasalar ve toplu iş sözleşmeleri koşulları dahilinde Türkiye genelinde ve Bursa bölgesindeki en yüksek işçilik ücretleri vermeyi, işçilik haklarını en üst düzeyde korumayı ilke edindiklerinin altını çizdi. Çalışanları en önemli değer olarak gördüklerini ifade eden Aydoğdu, ekonomik ve sektörel kriz anlarında dahi iş akitlerini yürürlükte tutarak hiçbir çalışanını mağdur etmediklerini kaydederek, “Türk Prysmian olarak yüzlerce ailenin ekmek yediği kablo sektörümüze, kurumumuza ve netice tüm çalışanlarımıza zarar vereceğini düşündüğümüz bu grevin en kısa sürede sona ermesini umuyoruz” dedi.

MESS NE TEKLİF ETMİŞTİ?

Hatırlanacağı gibi, MESS tarafından metal sektöründeki işverenler adına üç farklı işçi konfederasyonuna mensup üç işçi sendikası ile başlanan görüşmelerde, Türk-İş’e bağlı 98 bin işçinin bağlı olduğu Türk Metal Sendikası ve 3 bin 200 işçinin bağlı olduğu Çelik-İş Sendikası ile 3 yıl için uzlaşma sağlanmış, 9 bin 932 işçinin bağlı olduğu Birleşik Metal-İş Sendikası ile uzlaşmaya varılamamıştı. Sözleşmenin ilk 6 ayında yüzde 3,78 enflasyon ve yüzde 6 refah payı olmak üzere yüzde 9,78 zam, sosyal yardımlarla birlikte ortalamada yüzde 12,5 zam teklif edilmişti. Buna ek olarak 3 yıllık sözleşmenin 3. yılının ilk altı ayında enflasyona ilave olarak % 3,5 oranında refah payı zammı öngörülmüş, son üç yılda ise toplamda % 9,7 refah payı teklif edilmişti.