İran ile Batılı devletler arasında varılan anlaşma ile ambargonun kademeli olarak kalkacak olmasının başta Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ekonomisini hareketlendireceği değerlendiriliyor. Bunun için Türkiye ile İran arasındaki ticaret kapılarının modern hale getirilmesi gerektiğini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Ticaret yapmak istiyorsanız gümrük ve sınır kapılarını modernize etmeniz lazım. Bu kapılardaki altyapı eksiklerini tamamlamanız lazım. Van’ın sınır kapısı günde 5 saat çalışan bir kapı, dünyada eşi benzeri yok. Bu konuda çok ciddi eksikliklerimiz var.” dedi.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya arasında nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması Türk iş dünyasını da sevindirdi. İran'a ambargodan en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin, anlaşma ile yeni fırsatlara kavuşması ve iki ülke arasındaki ticaretin artması bekleniyor. İran’ın Türkiye’ye açılan önemli kapıların bulunduğu Van’daki iş dünyasının temsilcileri de yapılan anlaşmadan oldukça memnun. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ambargonun kaldırılmasının doğunun ticari hayatını olumlu etkileyeceğini söyledi. Anlaşma sonuçlarının bir an önce hayata yansıması gerektiğini aktaran Takva, "BM’lerin İran ile yaptığı anlaşma sonrasında İran’a yaptığımız ziyarette gelişmiş ülkelerin hemen İran’a yerleştiğini, tüccarların hemen orda ofisler oluşturduğunu görmüştük. Bu konuda bizim ülkenin geç kaldığını tespit etmiştim. Bizim de bir an önce hükümet nezdinde, devlet nezdinde İran’la ilişkilerimizi normalleştirecek adımlar atmamız gerekiyor. Bu adımlar bizim tüccarlarımızı da cesaretlendirecek, bu kişilere oralarda güvenli ticaret yapma olanağı tanıyacak. Bu duruma geç kalınmamalı çünkü pazarlarda geç kalınınca başka ülkeler bu araları değerlendirebiliyor. Oluşan bu pazarı güçlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İran sınırında tam anlamıyla aktif bir ticaret kapısı olmadığını dile getiren Takva, "Ticaret yapmak istiyorsanız gümrük ve sınır kapılarını modernize etmeniz lazım. Bu kapılardaki altyapı eksiklerini tamamlamanız lazım. Van’ın sınır kapısı günde 5 saat çalışan bir kapı, dünyada eşi benzeri yok. Gümrük kapıları günün 24 saati çalışan kapılardır. Bu konuda çok ciddi eksikliklerimiz var. İran da dünyaya açılmak istiyorsa, Türkiye ile ticaretini geliştirmek istiyorsa özellikle Hoy Yolu’nu kullanması ve kendi gümrük modernizasyonunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Dünyanın en iyi anlaşmalarını da yapsak sonuçta bu gümrük ve sınır kapısı uygulamalarıyla sağlıklı bir ticaret gerçekleştirmesi mümkün değil. Burada devletin yetkili yöneticilerin ve bakanlıkların kendilerine çekidüzen vermesi gerekiyor." diye konuştu.

Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Halit Yakut da yapılan anlaşmanın genel anlamda İran ile olan ticaretimize olumlu yansıyacağını düşündüğünü aktardı. Van'a gelen yabancı turistlerin büyük bölümünü İranlıların oluşturduğunu dile getiren Yakut, "Bu anlaşma ile esnafımız daha çok kazanmış olacak. Özellikle ekonomik anlamda Van çok rahatlamış olacak. Bizim beklentimiz bu yönde. Tabi bu ambargonun kaldırılması tek başına yeterli değil. Sınır kapılarının daha aktif hale getirilmesi lazım. Bu konuda da çalışmaların yapılması gerekiyor." şeklinde görüşlerini dile getirdi.