TV yayıncılarından vergi reformu talebi geldi. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği‘nden (TELKODER) yapılan açıklamada uydu ve internetten sunulan TV hizmetleri için alınan yüzde 33 vergi oranının indirilmesi gerektiğini vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1999 depremİ ile geçici olarak hayatımıza giren Özel İletişim Vergisi (ÖİV) o tarihten bu yana devam ederek kalıcı duruma getirildi. Bu vergi sonraki senelerde internet hizmet bedelleri yüzde 25-15 seviyesinden yüzde 5’e kadar çekildi. Ancak, yayıncılık platformu hizmetlerinde vergi yükü olduğu gibi bırakıldı. Bu durumdan yayıncılık platformu olumsuz yönde etkileniyor ve bunun nihai etkisini de tüketici çekiyor. Bu vergiler, tüketicinin cebinden çıkıyor. Dünyada iletişim hizmetlerine uygulanan vergiler ile ülkemizde uygulanan vergiler karşılaştırıldığında Türkiye’de hem uygulanan vergilerin çok, karmaşık ve büyük oranlarda olduğu görülüyor. Dünyada tüketicinin TV seyretmek için verdiği vergi oranı ortalama yüzde 20 seviyesinde iken ülkemizde yüzde 33 oranında olduğu görülüyor. Ayrıca ülkemizde yayıncılık platformlarının yayınlarının takip edilmesi için kullanılan alıcılardan ithalat veya imalat aşamasında yüzde 19,7 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Bandrol ve Kültür Bakanlığı kesintileri de alınıyor. Bunların da en fazla yüzde 10 olması gerekiyor.”

Açıklamada vergi ve kesintilerin kullanım yaygınlığını olumsuz etkilediğine işaret edilirken de şöyle denildi:

“Avrupa Birliğinde yüzde 63, Doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 50 seviyesinde olan kullanım yaygınlığının ülkemizde yüzde 30 seviyesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Hatta Doğu Avrupa ülkelerinde 2017 itibariyle yüzde 61’i bulacağı öngörülüyor. Ülkemizde Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından acil olarak yeni bir sektörel vergi reformu yapılmasına gerekiyor.
Diğer yandan, Yayıncılık platformlarınca yapılan TV ve radyo gibi içerik satışı elektronik haberleşme hizmeti olmadığından sunulan bu hizmetler dolayısıyla alınan içerik bedellerinin ÖİV’ye tabi tutulmaması da gerekiyor. Tüketiciler içerik için ÖİV ödemek durumunda kalmamalı.

Yine ülkemizde uydu ve İnternetten yayın yapan ve lisans alma mecburiyeti olmayan kanallar ücret karşılığında seyrediliyor. Ancak bu yayınları yapan yabancı şirketler devlete vergi ödemiyor. Aynı faaliyeti yürüten yerli şirketler ise devlete her türlü vergilerini ödüyor. Bu durum sektörde haksız rekabete neden oluyor. Devlet vergi kaybediyor. Haksız rekabete ve vergi kaybına yol açan bu uygulamaların da makul çerçeveye oturması, şartların dengelenmesi gerekiyor.”