Firma yetkililerinden oluşan 16 kişilik heyet, bölgedeki kömür sahasını gezdi. Daha sonra Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ni ziyaret eden heyete, Santral İşletme Müdürü Durdu Kılınç tarafından brifing verdi.
     Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TAQA yetkililerinin mevcut santrali yerinde görmek ve ön çalışma yapmak amacıyla Afşin'e geldiğini belirtti.
     TAQA Türkiye İş Geliştirme Birimi Teknik Müdürü Ayhan Batu ise EÜAŞ konsorsiyumu olarak Afşin-Elbistan B termik santralinin işletilmesi ve yeni santrallerin kurulması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
     Türkiye ile TAQA arasındaki görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Batu,şunları kaydetti:
     ''Ekibimizle Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin operasyonla optimize edilmesi için incelemelerde bulunuyoruz. Yeni kurulacak santrallerin yerleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ancak yerleri konusunda henüz kesinleşmiş bir şey yok. Teknik, idari, sosyal ve çevresel bütün boyutların değerlendirildiği alternatif alanları inceliyoruz.''
     Yapılacak santrallerin B termik santraline benzer yaklaşımda olacağını aktaran Batu, ''Çevresel ihtiyaçları içeren santral olacak. Zaten TAQA uluslararası standartlarda çalışıyor. Dolayısıyla çevre olsun, sosyal konularda ve ekonomik konularda en son teknolojiyi kullanmak zorunda'' diye konuştu.
     Türkiye ile BAE, EÜAŞ ve TAQA arasında 3 Ocak'ta, ''Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma'' imzalanmıştı.
     Anlaşma kapsamında, bölgede 10-12 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.