Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, "Ekonomik açıdan ne kadar güçlüyseniz dünyada o kadar yeriniz sağlam olur" dedi.

Şanal, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi işbirliğinde Ziraat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen, "3. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu"nun açılışında, orman ürünlerinin bilgiyle daha iyi kullanılacağını söyledi.

İşsizlik sorunun çözümünün de bilgiden geçtiğine işaret eden Şanal, üretilen bilginin uygulamaya dönüştürülmesi gerektiğini aktardı.

Bilgi üretemeyenlerin yol alma şansının olmadığını ifade eden Şanal, şöyle konuştu:

"Onun için ormanlarda kendi içerisinde bilgi barındırmakta, bunun uygulamasını da bizden beklemektedir. Uygulamaya geçmek için üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelmek zorundadır. Ama ne yazık ki iletişim çağında olmamıza rağmen iletişimsizliğin doruk noktasındayız."

Ecdadın dünyanın en güzel coğrafyasını Türkiye'ye bıraktığını dile getiren Şanal, burada kalmanın bedelinin güçlü olmaktan geçtiğini kaydetti.

Ülkelerin birinci önceliğinin ekonomi olduğunu anlatan Şanal, "Ekonomik açıdan ne kadar güçlüyseniz dünyada o kadar yeriniz sağlam olur. Yoksa burada durma şansınız yok. Anadolu'ya baktığımızda en çok savaşlar bu topraklar üzerinde yapılmıştır. Burada kalmak istiyorsak mutlaka güçlü olmak zorundayız" diye konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Mehmet Karaaslan ise sempozyumun 3 farklı bitki kuşağının kesiştiği Kahramanmaraş'ta yapılıyor olmasının ayrı bir anlamı olduğunu ifade etti.

KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş da dünyada odun dışı orman ürünleri ihracatının 10 milyar dolara çıktığını anımsattı.

Orman ürünlerinin ekonomi açısından önemine dikkati çeken Bektaş, "Yurt içinde kayıt dışı kişisel kullanımlar ve semt pazarında satılan ürünler de eklendiğinde bu rakamın önemli bir ekonomik değere ulaşacağı anlaşılmaktadır. Ülkemiz, dünya odun dışı orman ürünleri ihracatında ilk 20 ülke arasında yer almaktadır" şeklinde konuştu.

Cumartesi gününe kadar devam edecek sempozyuma, 8 farklı ülkeden 200 akademisyen katılıyor.