İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)’nin projesi meyvelerini vermeye başladı. İDMİB’in genç tasarımcıları keşfederek desteklemekamacıyla Ekonomi Bakanlığı katkılarıyla düzenlediği 2013 DETAY Deri Tasarım Yarışması’nda 'deri konfeksiyon kategorisi' birincisi Yusuf Kalem, dünyanın tanıdığı genç modacılar arasına girmeyi başardı.

DETAY 2013 yarışmasında birinci olduktan sonra yurtdışında bir yıl boyunca tüm eğitim ve yaşam masrafları karşılanan Yusuf Kalem, Milano'da İstitutoMarangoni'de master yapıyor. Genç tasarımcı aldığı eğitimin de desteğiyle moda dünyasının en önemli yarışmalarından olan Uluslararası Moda& Kürk Tasarım Yarışması REMIX 2015’de tasarımıyla birinci oldu. Kalem, Belçika’da bir sarayın tavanını süsleyen yeşil mücevher böceğinden esinlendiği, tilki ve vizon kullanılan kürk tasarımı ile jüriyi büyüledi. Kürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği adına yarışmaya katılan Kalem, yeşil mücevher böceğinden esinlenerek tasarladığı kürk kıyafet 60 yarışmacının tasarımlarını geride bıraktı. İtalya’nın Milano şehrinde 2003 yılından beri her yıl gerçekleştirilen yarışmada bu yıl Kürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği adına yarışmada yer alan Yelda Şebnem Eker de finale kalma başarısı gösterdi.

İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, konuyla ilgili yaptıgı açıklamada, Yusuf Kalem’in birinciliğinin Türk deri sektörü için çok değerli olduğunu ifade edreek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“DETAY Deri Tasarım yarışmasının ne kadar önemli olduğu Yusuf’un başarısıyla ortaya çıktı. Bu yarışma sonucunda Yusuf Kalem’e yurtdışında mesleki ve dil eğitimi için Ekonomi Bakanlığı ile birlikte destek verdik. Maddi manevi yanında olduk. Şimdi bu genç tasarımcımız Türkiye’nin gururu oldu. Deri sektörünün genç yıldız tasarımcılarının aynı yolda ilerleyeceklerine inanıyorum. Bu yıl DETAY yarışmasının dördüncüsünü yapacağız. Genç tasarımcıların yoğun katılımlarını bekliyoruz. Onları İDMİB olarak desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Kürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Metin Arkan da “İlk defa katıldığımız bu yarışmadan birincilikle dönmek, sektörün geleceği adına gurur verici bir durumdur.”

Genç tasarımcı Yusuf Kalem de İDMİB’in önderliğinde Türk deri sektörünün kendisine verdiği destek için teşekkür etti. Kalem, "Onların eğitim desteği ile kısa sürede yol aldım. Milano'da uluslararası isim yapmış marka ve tasarımcılarla çalışma fırsatı buldum. Vizyonunu geliştiriyorum. Nisan ayı içinde İtalyan tasarım evi Salvatore Ferragamo ile çalışmaya başlayacağım. Önümüzdeki kış mevsiminde ilk profesyonel koleksiyonumu da çıkarmayı planlıyorum.” dedi. Yusuf Kalem’in birincilik ödülünü alan tasarımı Vogue İtalya çekimleri, bir başyazıyla birlikte Vogue’un resmi web sitesinde Mart ayı sonunda yayınlanacak.