Ocak ayında yüzde 10’a yakın gerileyen ihracat üreticiyi üzdü. Bu durumu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat pariteye; Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ise Rusya gerilimine ve Irak’ta devam eden savaşa bağladı.



İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de Rusya ile yakın irtibatı olan ülkeler ile Irak’a satışların önemli oranda gerilediğine işaret etti.




Üreticilerin ve ihracatçıların Ocak ayı ihracatı ile ilgili görüşleri şöyle:


TGSD Başkanı Şeref Fayat:

Ocak ayında daralma ağırlıklı pariteden. Bununla birlikte siparişlerde de kısmi bir gerileme söz konusu. 2014 Ağustos ayından bu yana Avrupa Birliği’nin Türkiye’den yaptığı giyim ithalatında yüzde 2,5’luk bir iniş görüyoruz. Ancak Avrupa’da mali genişlemenin ardından yeniden tırmanışa geçeceğiz. Senenin tamamında ise 2014’e göre yüzde 4 artış ile 19,5 milyar dolar ihracat ile kapatacağız.



TASD Başkanı Hüseyin Çetin:

“İhracatın bu durumunu Rusya gerilimine ve Irak’ta devam eden savaş haline bağlıyoruz. Ayakkabı sektörü olarak 2014’ü 2013’e göre başa baş kapattık. Bu Ocak ayında ihracat rakamımıza baktığımızda yüzde 1 artış görüyoruz. İhracatta hemen hemen yüzde 10 gerileme varken yüzde 1 artış elde etmemiz sektör için büyük bir başarı. 2015’e ayakkabı sektörünün olumlu başladığı kanaatindeyim. Bunun artarak devam edeceği ve ithalatın ineceği kanaatindeyim.”




İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi:



İhracatta yüzde 10’a yakın gerilemenin en önemli nedeni parite. Bunun yanında siyasal ve askeri gerilimin devam ettiği Rusya ve birlikte olan ülkeler ile Irak’ta ciddi kayıplar var. Bu bölgede meydana gelen olayların önemli etkisi var. İhracatın gerilediği bölgelere baktığımızda Avrupa’da büyük bir gerileme görülmüyor. Avrupa Birliği’nde yüzde 7,5 olan ihracat kaybının Bağımsız Ülkeler Topluluğu’nda yüzde 25, Afrika’da yüzde 16, Ortadoğu’da ise yüzde 4,9 olduğunu görüyoruz. İhracatımızda değerde gerileme var, miktarda yok.